Сотир Цацаров е новият главен прокурор

Сотир Цацаров бе избран с гласовете на 18 от членовете на ВСС Снrмка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет избра Сотир Цацаров за главен прокурор на България. За кандидатурата на Цацаров, който досега бе председател на Окръжния съд в Пловдив, и който се смята за фаворит на премиера и вътрешния министър, гласуваха 18 от членовете на ВСС. Трима бяха "против" и трима се въздържаха.

Според правилата за избор на главен прокурор, ако един кандидат получи над две трети или 17 от гласовете на членовете на ВСС, той бива избран и останалите кандидатури не се гласуват.

Не съм човекът, който е приел правилата за гласуване на нов главен прокурор, каза Сотир Цацаров в отговор на въпрос как се чувства като единствения кандидат, за когото ВСС гласува, предаде "Фокус".

"Чувствам се добре, изборът не е реализиран от мен, за да убеждавам аз Европейската комисия. Чувствам се уморен, но благодаря на колегите, които ми гласуваха доверие. Това обаче все още не е избор. Завърши един елемент от процедурата по един избор, който беше достатъчно оспорван, борба на кандидати и концепции. Това е елемент от избора, тъй като на практика решението на ВСС представлява предложение до президента на републиката. Оттук нататък нещата са в ръцете на държавния глава", заяви Цацаров.

Според конституционното производство за избор на обвинител №1, държавният глава извършва назначаването с указ, когато приема предложението или го отхвърля. Мандатът на главния прокурор е 7-годишен без право на повторно избиране.

Повече от 10 часа ВСС изслушва тримата кандидати за главен прокурор - Сотир Цацаров, зам.-главния прокурор Галина Тонева и председателя на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов.

Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в Пловдив. Завършил е Английската езикова гимназия в града, а след това право в СУ „Св. Климент Охридски".
На 1 октомври 1992 г. започва работа като съдия в Районен съд-Асеновград, а от 1 март 1996 г. е заместник-председател на Районен съд-Асеновград.
На 1 октомври 1998 г. встъпва в длъжността заместник-председател на Окръжен съд-Пловдив, а от 21 януари 1999 г. е председател на Окръжния съд.

Два пъти е бил на обучение по съдебна администрация в САЩ. Участвал е като експерт в мисии по проекти на Европейската комисия за реформа на съдебната система в Хърватия, Черна гора, Македония и Албания.
Семеен, с едно дете. Владее английски език.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини