Удължават срока за здравните осигуровки на безработните

Самоосигуряващите се безработни, които не получават обезщетение от бюрото по труда ще имат по-дълъг срок да внесат своя данък здраве, съобщават от данъчното. Вместо до 10-то число на месеца следващ този, за който се отнасят, осигуровките трябва да се превеждат в хазната до 25-то число. Например, осигуровките за януари, следва да бъдат платени до 25-ти февруари. Размерът на една вноска на самоосигуряващ се безработен остава непроменен-16.80 лв. При неплатени повече от три вноски, здравните права на лицето се прекъсват.

Промяната е заради уеднаквяването на сроковете за подаване на всички видове осигурителни декларации. Досега те имаха различни крайни дати и понякога се налагаше едно лице по няколко пъти да навестява НАП, коментираха данъчните. 

От НАП напомнят още, че всички лица, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски подават в офиса на администрацията според своя постоянен адрес декларация – Образец 7. Тя се подава също в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга в интернет-страницата на НАП. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП пък могат да бъдат изчислени автоматично дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини