Референдумът се закачи с малко над 20%, в Асеновград гласува един на пет

Референдумът за бъдещето на ядрената енергетика се хвана в последният момент за минимума от 20 % избирателна активност, което означава, че крайното решение ще е в ръцете на Парламента. При над 50% резултатите от допитването щяха да имаха задължителен характер.

Според данните на "Галъп Интернешънъл" съотношението между отговори "Да" и "Не" е 3:2, посочва Дарик. 60.3% са гласували със "За", 39.07% са гласували с "Не”.

ЦИК продължава да събира данни от Районните избирателни комисии в страната. Изборният ден не може да се обяви за приключил, докато ЦИК не получи резултатите от всички РИК. Районните избирателни комисии продължават да събират данните от секционните избирателни комисии.

Към 19 часа гласувалите в община Асеновград са 19.72% или 11 955 от общо 60 686 с право на глас. Грубо казано от правото си на вот се е възползвал всеки 1 от 5 асеновградчани.

В областта (без Пловдив) са гласували 19.35 % или 59 746.

В страната най-високата избирателна активност е в област Плевен - 22,82%, а най-ниската в Кърджали - 8,57%.

Този национален референдум е първият в България след промените през 1989 г. Досега само през 2008 година в Бургас имаше местен референдум за изграждането на нефтопровода "Бургас-Александруполис", но той се провали, защото не гласуваха достатъчно хора.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини