Излишен харч: Копи машини за вота гълтат над 15 бона от местната хазна

Закупуването на копирни машини за изборите няма да затрудни финансово общината, но ангажиментът за това би трябвало да е на правителството, а средствата да се преведат целево. Така кметът на Асеновград Емил Караиванов коментира изискването, прието с последната промяна в Изборния кодекс, според което всяка избирателна секция на предстоящия парламентарен вот трябва да разполага с ксерокс.

НС реши, че нововъведението е подходяща превантивна мяка, която ще осигури прозрачност при отчитането на бюлетините и изготвянето на изборните протоколи. Вариантът е единствен всяка политическа сила да се сдобие с копие от тях.

Разходът обаче е предизвикателство дори за големите общини, които вече обсъждат различни варианти за справяне със ситуацията - от заемане от различни ведомства и институции до наем или закупуване на втора ръка машини.

Секциите в Асеновградско са толкова, колкото бяха и на референдума за АЕЦ "Белене" т.е., за да отговори на изискването общината трябва да има на разположение точно 104 копирни машини. В администрацията вече има депозирани фирмени оферти за доставка, като цената на 1 апарат тръгва от 160 лева нагоре, поясни Караиванов. Въпреки това той е убеден, че осигуряването на ксероксите трябва да е изключителен ангажимент на държавата, тъй като тя организира и обезпечава изборния ден: "Правителството трябва да намери начин да осигури копи машините. Нямаме намерение да отделяме такъв ресурс." Ако все пак няма друг изход, машините, които общината ще закупи, ще бъдат дарени след вота на училища, гимназии и различни други институции.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини