Горещата „Южна кръв” завладява Асеновград

Стихосбирката "Южна кръв" на Йорданка Господинова ще бъде представена в родния й Асеновград на 22 март в Камерна зала на читалище "Родолюбие".

Творчеството на поетесата ще представи Росица Стойкова, а музикалните изпълнения ще са дело на Виктория Петкова от Школата по пиано. Рецитал по стихове на поетесата ще изнесат Ирина Иванова и Гергана Тоскова.

Йорданка Господинова e родена в Асеновград или както самата тя казва: "Родена съм в града на Асеневци, край бреговете на Чая - там, където слънцето целува лозята, за да се роди най-страстното вино. От моя град започва Родопа планина. Навярно затова я нося в сърцето си. Не израснах под вековни борове, не ме събуждаше звън на чанове, но Вечерника всяка сутрин и вечер каляваше в мен духа на гордата планина, за да бъда истинска родопчанка. Станимака е градът на красивите жени. Една хубавица пленила грък, друга – сърбин и те им останали верни. Това са моите прадядовци. Вероятно от тях съм взела страстта, любовта си, острия си характер, волята, граничеща понякога с инат. Вероятно безумната ми любов към Родопа планина е причина съдбата да ме доведе да живея и работя в сърцето й - Кърджали. Това съм аз - южнячка, родопчанка, която носи дъха на вино в кръвта си и гласа на дедите в гените си."

По образование Йорданка Господинова е лекар. Директор е на Дома за медико-социални грижи за деца в Кърджали. Има четири издадени стихосбирки. Към момента е най-превежданата съвременна българска поетеса в Русия.

Представянето в Асеновград е с начален час 17.30.

"Родена съм в града на Асеневци, край бреговете на Чая - там, където слънцето целува лозята, за да се роди най-страстното вино. От моя град започва Родопа планина. Вероятно безумната ми любов към Родопа планина е причина съдбата да ме доведе да живея и работя в съцето й - Кърджали."
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини