Фазите на женското приятелство

Когато става въпрос за връзка между мъж и жена, всички знаят, че трябва да се мине голямо разстояние между това да се запознаете с някого и да се омъжите за него. Мъжете и жените имат нужда от известно време, преди да могат да се възприемат като двойка.

С женско приятелство не е точно така.

Между жените нещата могат да прогресират доста по-бързо и въпреки това сте изложени на голям риск, ако си помислите, че жената, която познавате от няколко седмици, е вашата най-добра приятелка. И в този тип връзка има етапи, които не трябва да се пренебрегват.

Повечето любовни връзки траят средно около година и половина преди да се стигне до брак. Има някои двойки, които са готови да минат под венчило след втората седмица романс, а други, които са заедно по десет и повече години и едва тогава решават да се обвържат пред закона.

Приятелството е повече или по-малко същото. Винаги ще има изключения, дължащи се на личностните характеристики, начина на живот, желанието и т.н.

Ето и кои са тези 5 етапа от него:

1. Фазата на любопитството

Това е мястото, където започва всяко приятелство и всяка връзка. Трябва да има нещо, което да ви привлича към определена персона, да ви кара да желаете да се запознаете с нея и да знаете повече за нея. Този интерес не трябва да бъде съзнателен или очевиден, а по-скоро инстинктивен.

2. Фазата на опознаването

Всяко ново, потенциално приятелство изисква време, прекарано заедно с въпросния нов приятел. За някои хора това време идва без да се стремят към него (те се опознават в групата по аеробика, на репетициите за хора, в класа по йога или в работата), но за други хора се налага да го инициират. Много е важно, в тази втора фаза от отношенията, двете жени да си прекарват времето забавно и приятно.

3. Фазата на фамилиарниченето

Това е етапът, към който хората се стремят още от началото. Те искат да изпитат това ниво на комфорт с някой още при първата им среща, но той се изгражда с течение на времето. Повечето жени имат нужда да излязат със своята нова приятелка поне 8 пъти, преди да могат да се отпуснат пред нея.

За различните хора постигането на тази фамилиарност означава различни неща. За едни е доверие, за други е зелена светлина за откровени разговори, за трети е лекота на общуване и т.н. В този етап жените започват да бъдат в състояние да предскажат, как ще реагира тяхната приятелка, на различни събития.

4. Фазата на уязвимостта

Този етап е труден, тъй като има канавки и от двете страни на пътя и е невъзможно да бъдат избегнати всичките. Някои жени се втурват към този етап по-рано, защото имат нужда от близък човек на когото да споделят болката си. Но за да постигнете тази интимност със своята приятелка, трябва да мине време. Не трябва да натоварвате емоционално някого, който не ви е достатъчно близък.

От друга страна, ако прекалено дълго време не сте готови да споделяте интимни факти за себе си с вашата приятелка, да се смеете на себе си, да показвате своята несигурност и т.н., приятелството ви, или ще се забави, или ще се разпадне. Това е мястото, където ние се свързваме с някого по по-дълбок начин и вече можем да му „плачем на рамото".

5. Фазата на безрезервното доверие

До този последен етап достигат най-добрите приятелки. Една жена не може да има прекалено много приятелки от тази категория, но колкото повече са те, толкова по-добре за нея.

Приятелките в тази фаза са се доказали една пред друга и се обичат искрено. Този етап отнема много време за повечето хора. За някои жени са достатъчни 6-12 месеца, за други години.

Някои приятелства не преминават от 4 в 5 фаза никога. Разликата между тях е че във фазата на уязвимостта вие можете да споделяте проблемите си, а в следващата фаза вашата приятелка не само ще ви изслуша и успокои, но и искрено ще ви съчувства и ще страда с вас.

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини