Отстраниха мембрана на ретината на асеновградчанка с първа по рода си безкръвна операция

Тънка, 20-микронова мембрана върху ретината отстраниха днес с безкръвна, безшевна операция в новооткритото очно отделение на МБАЛ „Централ Хоспитал" - Пловдив. Такава интервенция се извършва за първи път в Града на тепетата. Водещ оператор бе д-р Лукан Мишев от София в екип с пловдивските специалисти проф. д-р Блага Чилова, д-р Марина Гроздева и д-р Антон Ангелов.

„Това е реална намеса върху ретината, нещо което досега не е правено в Пловдив“, посочи д-р Мишев. 62-годишната пациентка от Асеновград е страдала от ретракция /сбръчкване, свиване/ на мембрана лимитанс интерна /синдром на Джефе/ и свързаната с нея поява на макулна дупка в ретината. В резултат на това жената е получила проблем в очното дъно, водещ до замъглено виждане и разкривяване на образите: цифрите и линиите стават налъкатушени, при четене редовете се губят, появява се тъмно петно в центъра на зрителното поле.

„Преди 3-4 години се смяташе, че този здравен проблем е нелечим. Сега той се решава за 40 минути с безкръвна, безшевна микрохирургична операция, след която престоят в болница е няколко часа. В рамките на 4-5 дни се възстановява 80 процента от зрението, а до месец се постига финалното зрение“, обяснява д-р Мишев, който е сред единиците специалисти, които я прилагат в България.

Офталмологът уточнява, че за лечението на този очен проблем се изисква високотехнологичен диагностичен подход, хирургична операция и нужната високотехнологична апаратура, с която разполага пловдивската болница „Централ Хоспитал".

Катя Стайкова

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини