Общинарка парафира фалшиви данни от мнима проверка

Районният съд не одобри споразумение между асеновградската прокуратура и обвиняема общинарка за налагане на 300 лв. глоба.

През ноември м.г. стана известно, че месец по-рано главен специалист в отдел “Строителство, благоустройство и строителен контрол” в община Асеновград Мария Даскалска е съставила официален документ (констативен акт за установяване съответствието на строеж с издадените строителни книжа и за това, че подробният устройствен план е приложен по отношение на застрояването), в който е удостоверила неверни обстоятелства. А именно - че е извършила проверка на строеж "Промяна по време на строителството на къща за гости" в землището на село Врата, че строителните и монтажните работи по фундаментите на строежа са завършени и че е приложен ПУП. Целта е била документът да се използва като доказателство за тези обстоятелства.

Така строителството на частния хотел продължава безпроблемно. Последва обаче писмено сезиране от съседи и скоро следва нова проверка от РДНСК, която приключва със заповед за спиране на строежа и незабавно освобождаване на строителната площадка. Аргументът е, че строителното разрешение не е влязло в сила, макар Даскалска да е удостоверила точно това. Въпреки това строежът продължава, но преписката влиза в прокуратурата.

В посоченото споразумение общинарката се е признала за виновна, а прокуратурата квалифицира, че е налице престъпление по чл.311 т.е. съставяне на документ с невярно съдържание. Съдът от своя страна реагира, че споразумението е незаконосъобразно, тъй като не става ясно защо случаят се квалифицира като маловажен и защо не са разпитани другите служебни лица, фигуриращи по констативните протоколи.

Определението е делото да се върне обратно на прокуратурата. То е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини