Мариана Дафчева се отказва от битката за изборите

През 2012 г. Мариана Дафчева стана Учител на годината в направлението "Предучилищно възпитание и подготовка".

Регистрираната за кандидат-депутат от листата на "Кауза България" Мариана Дафчева се отказва от предизборната битка. Дафчева е подала молба за отказ от участие в Районната избирателна комисия. Молбата е постъпила само 2 дни, след като партията внесе документи за регистрация. "Кауза България" стана известна с това, че е отвори листите си на 100% за представители на гражданското общество. Сред кандидатите намериха място лица, номинирани и спечелили гласове при граждански избори, проведени по места.

По същество молбата на Марияна Дафчева, написана и подписана собственоръчно от нея, представлява искане за заличаване на регистрацията й като кандидат за народен представител под №5 в листата на "Кауза България" за Пловдив - област. Причините, които асеновградчанката е посочила, са от здравословно естество.

При извършване на преценката дали е в компетентността на РИК да се произнесе по молбата, е отбелязано, че в Изборния кодекс липсва регламентиране на хипотеза, при която да бъде извършвано заличаване на регистрация по желание. Заради това в РИК са взели предвид решение от преди 20 г. ( по-точно от март 1994 г.) по конституционно дело, според което няма законна пречка да бъде оттеглена кандидатурата на вече регистриран кандидат, било лично от него или от издигналата го политическа сила.

Какви са точно причините за отдръпването на Мариана Дафчева от предизборната борба от името на "Кауза България" и то само дни преди старта на кампанията, не е съвсем ясно. Още повече, че според Изборния кодекс отеглянето на вече регистрирана кандидатура може да се допусне, когато кандидатът "изпадне в трайна невъзможност да участва в изборите". На разбираем език това ще рече, че изтъкването на здравословни проблеми в случаи като този (искане за заличаване на регистрацията), са, образно казано, в плюс.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини