Windows работи най-стабилно на MacBook Pro

Системата се срива най-рядко на епълския ноутбук, показват тестове

MacBook Pro е най-добрият ноутбук за работа в среда Windows, твърди изследване на компанията Soluto, която е тествала 13-инчовия мобилен компютър нa Apple заедно с девет модела от други производители.

Епълският MacBook Pro, който се доставя с Mac OS X, е признат за най-добър, тъй като инсталираната на него Windows „увисва” най-рядко и освен това най-рядко се появява т.нар. „син екран на смъртта”. Не се уточнява с каква версия на Windows са проведени тестовете.

Заедно с 13,3-инчовия MacBook Pro компанията е тествала Acer Aspire E1-571, Dell XPS 13, Dell Vostro 3560, Acer Aspire V3-771, Apple MacBook Pro 15 Retina, Dell Inspiron 14z, Dell Latitude E5530, Dell Vostro 3460 и Lenovo Thinkpad X1 Carbon.

Windows на MacBook Pro 13 се е сривала средно 0,88 пъти седмично, броят на „увисванията” е бил 1,06 пъти, а „синият екран на смъртта” се е появявал 0,01 пъти. За сравнение, при втория в класацията, Acer Aspire E1-571, тези показатели са съответно 0,74, 0,40 и 0,06.

Според Soluto, причината Windows да е най-стабилна на MacBook Pro е, че системата е инсталирана на епълския ноутбук в чист вид, без външен софтуер, който доставчиците на лаптопи добавят към Windows. Докато на MacBook Pro са регистрирани 60 фонови процеса, то при Acer Aspire E1-571 те са 66.

Същевременно обаче, MacBook Pro е най-скъпият ноутбук за Windows. Дори без цената на лиценза за Windows, базовата му конфигурация струва 1199 долара. За сравнение, цената на Acer започва от 429 долара.

Производителите на ноутбуци трябва да се замислят сериозно дали не претоварват Windows с допълнителни помощни програми. Ако разтоварят системата, тя ще работи по-бързо и стабилно, а потребителите ще се чувстват по-комфортно със своя ноутбук, отбелязва Soluto.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини