Проф. Бъчварова: БСП предлага работещи модели за развитие на кооперациите и стабилизирането им

БСП има разработен пакет от мерки за стабилизиране и развитие на кооперациите в цялото им многообразие. Така проф. Светла Бъчварова, водач на листата на Коалиция за България в Пловдив - област, отговори на многото въпроси, които представители на кооперации и фермери от Асеновградска община и задаваха в продължение на няколко часа.

Какво правим срещу монополистите, които искат да закупят землищата около селата, така хората остават и без препитание, никой от тези големи арендатолри няма да го интересува как живеят хората. Те ще си седят в София, а ние тук ще търсим начини да не се обезлюди селото, коментираха кооператорите.

Социалните ангажименти, които имат кооперациите към проблемите на хората в селските райони, е една от водещите им функции, които са с широк периметър на действие: снабдяване, услуги, инфраструктура. Кооперациите създават работни места в съответното населено място.  За това и нашият ангажимент ще е към стабилизиране на действащите кооперативни сдружения и на тяхна база да се изгради разнообразие от форми на управление, гарантира проф. Бъчварова. До сега в годините на прехода създаването на кооперации беше подценено и въпреки  законовите възможности, не се реализира. В тази връзка БСП ще предложи работещи модели за развитие на кооперациите и тяхното стабилизиране, особено в райони в които няма друга възможност за развитие освен да се създадат кооперативни сдружения. Тук опираме и до въпроса с временната трудова заетост, тъй като знаем, че земеделската дейност е сезонна, максимум шест месеца, а в бюрото по труда изискват поне  девет месеца трудов стаж, за регистрация. Тук е и още един наш ангажимент, да се предприемат законови мерки в две посоки -  да се даде възможност да се регистрират работещите или другият вариант, който ще намали безработицата драстично в малките населени места- да се подпомогне кооперацията, като се поемат например  осигуровките на работника и той да не е вече временно зает, а да има постоянно работно място, каза още проф. Бъчварова.

Как ще сме ефективни, като в някой села ползват вече водата за пиене, тъй като няма поливна, как ще отглеждаме продукцията, питаха земеделци. Съгласна съм с вас, че ефективността на земеделското производство преминава през решаване на въпросите с хидромелиорациите и съответно напояването, отговори водачката на листата на Коалиция за България. Поради това ние ще работим за приемането на нов Закон за хидромелорациите, който да раздели функциите и ангажиментите на държавата, включително и инвестиционната дейност и  ще даде възможност за използване на оперативни програми за реконструкция на съществуващи и изграждането на нови напоителни системи. От друга страна ще върнем цената на поливките в нормалните и граници, а не както днес чувам от вас, че отново цената е скочила с 40%.

Срещата ни няма да е последнатна, категорично заявиха кооперторите и помолиха техните предложения да бъдат сред приоритетите на левицата в следващото народно събрание.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини