Сигнали за купуване на гласове, обвинения и ефективна присъда в изборния ден

Редица сигнали за купуване на гласове бяха регистрирани през днешния изборен ден.

Ефективна присъда за купуване на гласове наложи съдът в Плевен още в изборния ден. Съдът е наложил пет месеца лишаване от свобода ефективно и 10 000 лева глоба за купуване на гласове, съобщиха от пресцентъра на Върховна касационна прокуратура.

В Симеоновград бе задържан мъж за купуване на гласове. Районна прокуратура в Ямбол повдигна обвинение срещу 22-годишен мъж за купуване на гласове. В Поморие също има задържан за купуване на гласове.

За 24 часа в Плевен приключи производството срещу лице, задържано за купуване на гласове. Районна прокуратура - Плевен е започнала незабавно производство. Започнатото незабавно производство е приключило в рамките на 24 часа, с влязъл в сила съдебен акт, по силата на който на мъжа са наложени наказания лишаване от свобода за срок от 5 месеца ефективно и наказание глоба, в размер на 10 000 лв., за това че при условията на продължавано престъпление, дал на пет лица имотна облага с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия. Осъденият е приведен в затвора в Плевен за изтърпяване на наказанието, предава агенция Фокус.

Ваня Стоилова, началник на сектор „Методическо ръководство на дейността по разследването" каза, че по силата на акта са наложени наказания, както следва - лишаване от свобода в срок от 5 месеца - ефективно наказание и глоба в размер на 10 000 лв. Наказанията са наложени за това, че подсъдимият е платил по 50 лв., за да склони хора да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия.

Общинският изборен щаб на една от партиите в Кърджали внесе жалби в РИК, ЦИК и Районна прокуратура за купуване на гласове в полза на определена политическа партия. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Мъж на възраст около 50 години е задържан по сигнал за купуване на гласове в Симеоновград. Това съобщи говорителят на Окръжна прокуратура-Хасково прокурор Павел Жеков. Мъжът е задържан по сигнал на гражданин в близост до избирателна секция. Сигналът е, че е участвал в купуване на гласове. Мъжът е задържан с 1300 лева и листчета с написани имена на хора. Той е с полицейско задържане и все още не са му повдигнати обвинения. Разследването по случая продължава. Издирват се и други очевидци, както и евентуално хора, на които е плащано.

В прокуратурата са постъпили още 5-6 сигнала за купуване на гласове, но те са били неоснователни и при тях има откази на прокуратура.

Районна прокуратура в Ямбол повдигна обвинение срещу 22-годишен мъж от града за купуване на гласове. Това заяви дежурният прокурор Мирослав Илиев. Сигналът, че мъжът купува гласове за определена политическа сила, е постъпил снощи след 20.00 часа в Районно управление „Полиция"-Ямбол. Мъжът е задържан за 24 часа, а двете жени, на които е предлагал по пет лева за гласа им са разпитани като свидетели. Тепърва ще бъде разследвано дали някой е поръчал на задържания мъж да купува гласове. Задържаният е неосъждан, не е криминално проявен. Ако бъде признат за виновен, мъжът може да получи до пет години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 20 000 лева.

Мъж от Поморие е бил задържан за купуване на гласове, съобщиха от Окръжна прокуратура - Бургас. Мъжът е задържан за срок от 72 часа. „Досъдебното производство по случая е започнало на десети май. След 24 часа са били събрани достатъчно доказателства за привличане на обвиняем, който е задържан снощи", обясни говорителят на прокуратурата, Красимира Кателиева. Предстои събирането на допълнителни доказателства. Задържаният може да получи до шест години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 20 000 лева. В Районната прокуратура - Бургас се работи по още три досъдебни производства, свързани с нарушения на изборното законодателство.

Десетки сигнали за купуване на гласове бяха проверявани в днешния ден от полицията и прокуратурата. Част от тях се потвърдиха, по други продължава разследването. Имаше и сигнали, които не се потвърдиха Сигнали бяха подадени за Асеновград, Пловдив и други населени места. Политическите сили критикуваха остро провеждането на изборите и подадоха много жалби във връзка с изборните нарушения.

Районната прокуратура в Попово е повдигнала обвинение срещу наблюдател на изборите, който е представител на политическа партия, за опит за купуване на гласове.

Жената е предлагала по 50 лева на двама души, дошли да гласуват за определена партия, като агитацията е станала пред изборната секция в село Осиково. Случаят е от тази сутрин, но сигналът е подаден в следобедните часове, потвърди за Дарик дежурният прокурор в Окръжна прокуратура Търговище Атанас Моллов. При доказване на вина в такъв случай се присъжда затвор до 5 години или глоба в размер от 10 хиляди до 20 хиляди лева. Веднага след установяване на нарушението е било образувано бързо производство.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини