Mediapool: ГЕРБ вземат най-много гласове, четири партии сигурни в новия парламент

ГЕРБ взема най-много гласове на предсрочните избори – 31.1 и става първата партия в историята на 23-годишния преход, която веднага след един управленски мандат, при това предсрочно прекратен с оставка на кабинета, получава шанс за следващ. В новия парламент със сигурност ще има четири партии: БСП, която е втора след ГЕРБ с 27.1% от гласовете, ДПС с близо 11% , "Атака" със 7.5 %, според данни от екзит пол на "Алфа рисърч".

При това положение ГЕРБ ще има 97 депутатски места, БСП - 85, ДПС - 34, "Атака" - 24

Според данни на "Сова Харис" ГЕРБ получава 31% или 101 депутатски места; БСП – 25.3% или 82 места; ДПС 10.3% или 33 места; "Атака" – 7.3% или 24 места.

И двете агенции посочват, че ще има почти сигурно преразпределение на местата, ако пета партия влезе в НС.

Голямата въпросителна е дали и колко от по-малките партии ще успеят да прескочат 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. Резултатите показват сериозен протестен вот срещу ГЕРБ извън лявото пространство, който обаче се разпилява между множество по-малки формации, чиито проценти се снижават и поради по-високата избирателна активност.

С интерес се следи и изходът на вота в Турция, където за изселническия вот освен ДПС претендира и конкурентната партия на Корман Исмаилов и Касим Дал Народна партия "Свобода и достойнство" в коалиция с НДСВ.

Според първоначални прогнози на анализатори правителство най-вероятно няма да бъде съставено. Предварителните числа дават парламент от четири диаметрално различни партии. "Евентуалната коалиция ГЕРБ – "Атака" няма как да се случи, защото най-вероятно няма да имат достатъчно гласове за съставянето на кабинет. По-вероятно е ДПС и БСП да имат повече гласове сумарно, но и такава вероятно е слаба и сборът на депутатите им щем е под 120", обясниха социолози пред Mediapool.

Тази картина обаче може да се промени, ако в 42-то Народно събрание влезе пети субект.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини