СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ с прощъпулник в Ивайловгад

В края на месеца Ивайловград става истинска филмова арена. В продължение на 4 дни в в родопското градче ще гледат безплатно едни от най-сдобрите продукции на родното и световно кино, които ще бъдат представени от цяла плеада филмови звезди.

„София Филм Фест в Ивайловград” е част от мащабната инициатива „София Филм Фест – национален проект за кино”, която екипът на Арт Фест реализира от 2010 година. Тя включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив през март, регионалните издания на СФФ – в над 15 града на България, които се реализират като част от международния проект „Операция Кино” (общо събитие на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

Прожекциите ще са голямата зала на Читалище „Пробуда 1914”.

Киномаратонът ще открие на 28 майдиректорът на София Филм Фест Стефан Китанов. Точно в 19 ч. филмовата фиеста стартира с прожекцията на мащабната копродукция „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на режисьора Стефан Командарев, по едноименния роман на Илия Троянов и с музика на Стефан Вълдобрев.

Филмът има 30 международни награди и участие в близо 100 фестивала. Разпространен е в над 100 държави от пет континента, а през 2010 беше избран сред 9-те номинации за чуждоезичен „Оскар”.

По време на втория фестивален ден -29 май от 18 ч. е прожекцията на „Миграцията на паламуда” - най-новият филм на режисьора и сценарист Людмил Тодоров. Той ще бъде представен на публиката в Ивайловград от двамата млади актьори Никола Стоянов и Владимир Зомбори. В ролите участват още Христо Мутафчиев, Стефан Вълдобрев, , Велко Кънев, Ицхак Финци, Гергана Стоянова.

„Миграцията на паламуда” прави хумористичен, но точен портрет на съвременна България.

От 20 ч. е екранизацията на прочутия роман на Джек Керуак „По пътя”, дело на бразилския режисьор Валтер Салес.

„По пътя“ е портрет на едно поколение, което не се страхува да престъпва правилата в своето търсене на смисъл”.

Програмата на третия фестивален ден -30 май започва в 16 ч. със един от най титулованите напоследък сръбския филми „Смърт на човек от Балканите” на режисьора Мирослав Момчилович.

В 18.00 часа е началото на специалната прожекция на българския филм „Кецове” на режисьорите Валери Йорданов и Иван Владимиров, който ще бъде представен пред публиката в Ивайловград от продуцентите на филма Галина Тонева и Кирил Кирилов.

От 20.30 ч.зрителите ще имат възможност да видят един от най-награждаваните филми на 2012 година – „Любов” на Михаел Ханеке, носител на „Златна палма” в Кан, Оскар и Златен глобус за чуждоезичен филм, четири награди на Европейската филмова академия и повече от 60 международни награди.

Програмата на четвъртия фестивален ден 31 май започва в 16 ч. със забавния, романтичен и музикален филма „Гуча” на режисьора Душан Милич, копродукция между Германия, Сърбия и Черна гора, Австрия и България.

Прожекцията на един от най-новите български филми, представени в Конкурсната програма на 17-ия Международен филмов фестивал „София Филм Фест” през март – „Джулай” на режисьора Кирил Станков е в18 ч. е . Касиел Ноа Ашер, на която е поверена една от главните роли във филма, както и продуцентите от „Гала Филм” – Галина Тонева и Кирил Кирилов, лично ще представят „Джулай” пред публиката в Ивайловград.

Сценарият е дело на режисьора Кирил Станков, зад камерата е един от най-добрите български оператори Рали Ралчев, музиката е на Васил Георгиев – Кръпката, а в ролите освен Касиел Ноа Ашер, ,частват Параскева Джукелова, Яна Титова, Ованес Торосян, Филип Аврамов.

В 20.00 часа стартира прожекцията на най-новата творба на прочутия британски режисьор Кен Лоуч – „Ангелският дял”. Кан ‘12 – Награда на журито, номинация за най-добър режисьор; Сан Себастиан ’12 – Най-добър европейски филм според публиката; Европейски филмови награди ‘12 – Номинация за най-добър композитор – това са само част от признанието за работата на Лоуч.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини