Манастирът в Кричим да подарява на Валентин Кичуков унищожената от него градина

Снимки: Пловдивска митрополия

Пловдивската митрополия разпространи съобщение до средствата за масова информация по повод  случая с отсечените от асеновградчанина Валентин Кичуков стотици черешови дръвчета в Кричим.

"Пловдивската митрополия, както и цялата ни общественост, е дълбоко опечалена от гледката на стотици отрязани черешови дървета, които няма да принесат плод. Недоумяваме как е възможно човешка ръка да осъществи такова кощунство срещу Божието творение.

Струва ни се, че на всички е ясно, че става дума за класически случай на „договор за аренда”, сключен при спорни обстоятелства. Договор, съставен така, че арендаторът да печели, а арендодателят – да губи. „Договор”, като хиляди и хиляди други, при които слабите и беззащитни дребни собственици на земя трябва да губят, за да може други да печелят. Докато собствениците загубят земята си изцяло. Обстоятелството, че в конкретния случай е засегнат един православен манастир, е случайно. Това, което се случва на манастира днес, се случва всеки ден на хиляди безименни малки хора. Които са отдали земята си за стотинки и – не стига това – но са принудени да живеят в унижения и страх, че земята им рано или късно ще им бъде отнета.

Пловдивската митрополия би препоръчала на манастира „Св. Рождество Богородично” в Кричим да подари на г-н Валентин Кичуков унищожената от него градина, ако това е цената, която трябва да се плати, за да не прибягва той към още по-крайни мерки, похулващи Бога и неговото творение / самозапалвания, самоубийства, убийства и други подобни/. За съжаление не можем, защото църковни земи не могат да се продават и подаряват. Те са обречени на Бога и принадлежат Нему, а не нам. Поради това можем да препоръчаме на игумена на манастира да попита каква е сумата, която г-н Валентин Кичуков иска да получи от Църквата, за да се задоволи накърненият му търговски интерес и да се преустанови това кощунство."

 Пловдивска митрополия

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини