Намерените бюлетини в Костинброд са над 400 000, още ги броят

Софийска градска прокуратура ще приключи в петък преброяването на откритите бюлетини в печатницата в Костинброд. Засега те са около 400 000.

До месеци експертизите ще докажат колко от тях са брак и дали е имало приготвени за манипулация на вота, съобщи bTV.
Бюлетините бяха разкрити при акция на прокуратурата и ДАНС в печатница  "Мултипринт" на 10 май.

Прокуратурата съобщи вече, че иззетите от печатница около 350 000 бюлетини са били годни и готови за експедиция. Води се разследване.

От иззетите протоколи и свидетелски показания е ясно, че бюлетини са изнасяни и след 8 май, когато обществената поръчка приключва. Министерският съвет като възложител на поръчката не е следил как се изпълнява договорът, главният секретар на МС се проверява за неупражнен контрол.

"Това дело и този казус ще дадат основание при едни следващи избори възложителите и изобщо държавата да помисли дали е удачно да бъдат възлагани изработката на изборните материали, на изборните бюлетини, на частни фирми или да се възложат на печатницата на БНБ", коментира зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

По делото са разпитани над 30 души от администрацията на Министерски съвет и от печатницата.

През май зам.-директорът на ДАНС Димитър Йорданов подаде оставка, като пое морална отговорност за изтичането на документи от т.нар. "достойни прокурори" по случая с бюлетините в Костинброд.
В анонимно писмо до медиите те твърдят, че акцията в печатницата в Констинброд е политическа поръчка към прокуратурата. Писмото бе подписано от името на Борислав Сарафов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини