Борисов похарчил 3 млн за такси по въздуха. Преглед на печата

таващото в парламента и конфликтите между парламентарните партии са сред водещите теми на съботните вестници.

„Депутатите от ГЕРБ се регистрираха за началото на днешното пленарно заседание, след което напуснаха залата на Народното събрание.

"Имайте предвид, че гражданите гледат това надхитряне с регистрацията в пленарна зала, г-н Борисов. Това доста напомня поведение в началните класове в училище", заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков (БСП) преди да открие заседанието, за което се регистрираха 180 депутати. Така представителите на ГЕРБ хем вдигнаха нужните гласове за приемане на решения на парламента, хем се отчетоха, че са на работа и ще получат заплата..." - в. „Дневник".

„Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала веднага, след като се регистрираха на днешното парламентарно заседание. Част от тях се отправиха към близките заведения около парламента, съобщи БГНЕС.

Групата от отправилите се към близките заведения се водеше от бившите министри и смятани за най-лоялни на Бойко Борисов - Томислав Дончев, Ивайло Московски, Тотю Младенов и Вежди Рашидов.

Съгласно правилника на Народното събрание регистрацията на депутатите позволява те да получат заплата без да имат удръжки поради неприсъствие. Така те потвърдиха думите на зам.-председателя на парламента Мая Манолова от днес: "ГЕРБ бойкотират работатата на парламента и се регистрират само колкото да си вземат надницата, а "после пият кафета" - в. „Сега"..

„ГЕРБ ясно заяви, че в така организираната работа в пленарна зала, няма как да продължи да участва в парламента. Ние сме категорични.

Това заяви пред bTV бившият председател на Народното събрание от ГЕРБ Цецка Цачева.

Така, както други парламентарни групи са напускали пленарната зала, така и ГЕРБ го прави. Ние трябва да бъдем близо до хората.

ГЕРB се регистрират , за да получат надницата си за деня, а след това обикалят по коридорите, пият кафе, смеят се, заяви депутатът от БСП и заместни-председателят на парламента Мая Манолова.

"Вие сте заместник-председател на 42-рото НС, вие не сте говорител на хората. ГЕРБ има най-много народни представители, избрани са от най-много хора", каза Цачева.

Няма как групата на "Коалиция за България" и ДПС да направят мнозинство с общо 120 депутати. Мнозинството се прави с участието на "Атака". Тези три партии управляват България, коментира още тя.

Ние взехме това решение, защото категорично възразяваме срещу начина, по който работи парламента. Именно с популистки обещания и демагогски твърдения левите спечелиха немалко гласове.

Мая Манолова заяви, че хората са гласували за ГЕРБ, за да работят и да бъдат в пленарна зала..." - в. „24 часа".

„Едночасов скандал между депутати от "Атака" и телевизионен екип на СКАТ в кулоарите на парламента приключи едва след намесата на зам.-шефката на Народното събрание Мая Манолова. Всеки път ли разправиите ви ще стигат до мен и Михаил Миков, отсече Манолова и разпореди веднага разправията да спре.

Дори квесторите не успяха преди това да тушират скандала. А спорът започна пред стаята на "Атака", където репортерка на СКАТ настоя депутат да й се извини, затова, че е минал безпардонно през крака й. На свой ред хората на Волен Сидеров пък обявиха, че й искат извинение като представител на телевизията. А поводът - председателят на НФСБ Валери Симеонов казал в ефир, че българските граждани са "лумпени". Последваха половинчасови взаимни обвинения за предателство на националните интереси. А през това време парадният вход на парламента бе блокиран от двайсетина яки момчета.

От СКАТ твърдяха, че това са хора на Волен Сидеров, а атакистите - че са пратени от НФСБ за сплашване. Самите мъже с вид на охранители не пророниха и дума. А малко след края на заседанието си тръгнаха. За да има мир в парламента, Манолова разпореди на журналистите от СКАТ да отидат в единия кулоар, от "Алфа" - в другия, а депутатите от "Атака" "да се държат цивилизовано". - в. „Стандарт".

"Аз уволних Бойко Борисов, от това много го боли и затова сме мишена на поръчкови изпълнения", заяви пред Би Ти Ви лидерът на "Акатак" Волен Сидеров.

По думите му Борисов се е превърнал в "най-лошия за ГЕРБ и неговите придатъци".

Водачът на националистите потвърди, че има сериозна информация за тезата си, че с правителствените самолети Борисов изнасял пари за офшорки. Сидеров не се притеснява темата да стигне до съд, както се закани експремиерът.

Лидерът на „Атака" е действал, по думите му, с основание при случката с „нападението" срещу журналистка от телевизия „Скат", станало край парламента днес по-рано. Волен Сидеров обясни пред телевизията, че по същество тя е негов политически опонент, защото водела листа на НФСБ.

„Това не е беззащитно момиче с микрофон, а водач на листа - тя е политически противник. Само играе роля на репортер за измама на публиката. Иначе всеки път като изляза от НС ми се нахвърля, всъщност тя ме напада и обижда. Това е изпълнение на поръчки, защото тази партийка се е залепила за Борисов", заяви Сидеров.

Той коментира и новината, че бившият премиер Бойко Борисов е наел адвокат Марин Марковски: "Адвокат Марковски няма да го спаси, защото нещата ще отидат на съд. Бойко Борисов наместо да се обижда, трябва да се държи държавнически. Те вчера напуснаха, днеска пак влязоха в залата, за да се регистрират и да си вземат заплатата, след това се снимат с джиесемите, такива детски работи правят. Те не са при хората. Ако отидат при хората, то се видя - замерват ги с яйца..." - в. „Труд".

"РЗС възнамерява да сезира компетентната прокуратура за предприемане на действия по реда на чл. 157 от Закона за здравето и Наказателно-процесуалния кодекс, с оглед въдворяване на г-н Сидеров за задължително лечение в психиатрична клиника", съобщи пресцентърът на партията на Яне Янев.

"Г-н Сидеров буйства, държи се неадекватно, налита на физически разправа с журналисти, заплашва политически опоненти с "чупене на глави, ръце и крака", налита на бой в парламента, държи на заплата охрана от над 100 човека от Самоков, които всеки ден пътуват до София с автобуси, без да разполага с лиценз за охранителна дейност, издаден от МВР", пише още в сигнала на РЗС.

От партията посочват, че "Сидеров публично използва цинични изрази, включително пред медиите, нарича трети лица с изрази като "педерастчета, презервативи, измекяри, ибрикчии, помияри, п...и, лумпени" и др. подобни".

Достъп до тези медии имат и непълнолетни лица, а подобни порнографски изрази, съчетани с агресивно поведение и заплахи с физическо насилие, се отразяват негативно на детската психика..." - в. „24 часа".

Разследването на полетите с правителствения авиоотряд също е сред актуалните теми в печата.

„Близо 3 млн. лева са похарчени от кабинета "Борисов" за периода август 2009 г. до февруари т.г. за таксита по въздуха, съобщи в парламента премиерът Пламен Орешарски на въпрос на депутата от "Атака" Венцислав Лаков за използването на Авиоотряд 28.

От информация от генералния директор на авиоотряда за този период са извършени 309 полета със самолети и хеликоптери на авиоотряда в различни направления.

Близо 3 млн. лева са похарчени от кабинета "Борисов" за периода август 2009 г. до февруари т.г. за таксита по въздуха, съобщи в парламента премиерът Пламен Орешарски на въпрос на депутата от "Атака" Венцислав Лаков за използването на Авиоотряд 28.

"1 653 699 лева са похарчени от 1 март 2011 година до 31 май тази година от Министерския съвет", посочи Орешарски. Сумата не включвала полетите по заявка на други ведомства..." - в. „24 часа".

„Засега не ми е известен случай на унищожени документи. Но това, че полетите не са завеждани по надлежния ред не позволява категоричен извод", заяви Орешарски.

С моя заповед съм разпоредил проверка на дирекция Главен инспекторат на МС, резулататите от което ще представим на вашата комисия, обърна се той към Лаков, който оглавява комисията в парламента за разследване на използването на авиоотряда..." - в. „Труд".

„Само на изтребител не е летял по време на своя мандат бившият премиер Бойко Борисов. За близо четири години той се е качил на всички видове самолети, с които разполага българската бойна авиация - "Спартан", "Ан-30" и "Пилатус", както и на хеликоптерите "Кугър". Това е струвало на ВВС 812 325 лв. Други 1.65 млн. лв. пък са били изразходвани от кабинета "Борисов" за полети със самолети и хеликоптери на правителствения "Авиоотряд 28", се разбира от отговорите на премиера Пламен Орешарски и военния министър Ангел Найденов по време на първия парламентарен контрол на 42-рото НС...

Правителствените полети привлякоха вниманието, след като миналото лято стана ясно, че отборът, в която играе бившият премиер, е ползвал услугите на "Авиоотряд 28". По-късно се разбра, че кабинетът е използвал и военни хеликоптери и самолети за различни свои пътувания..." - в. „Сега".

Скандалът с намерените бюлетини в Костинброд е сред темите с продължение във всекидневниците.

„Приключи огледът на бюлетините, открити в печатницата в Костинброд. В крайна сметка са намерени 480 000 бюлетини, съобщиха на брифинг тримата наблюдаващи прокурори от Софийската градска прокуратура - Роман Василев, Ваня Стефанова и Стоил Тойчев.

Бюлетините са били предназначени за всички МИР в страната, плюс - чужбина. За някои избирателни райони са намерени повече отпечатани бюлетини. Например - Благоевград и Кърджали.

На бюлетините няма никакви знаци и отбелязвания за определена партия. 170 000 от бюлетините са били нарязани. Повече информация ще има след приключване на всички назначени експертизи." - в. „24 часа".

„Намерените бюлетини в печатницата в Костинброд са 480 000. Те са били предназначени за всички избирателни райони, включително и за чужбина, съобщиха от обвинение. Те бяха поканили представители на медиите в специализираната прокуратура, където са иззетите от печатницата бюлетини.

Не са открити такива с поставени специални знаци, но за някои райони има отпечатани повече - Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас.

До две седмици ще бъде готово експертното заключение по случая. Поръчката за бюлетините е била за общо 8 340 000.

Прокуратурата води разследването за две престъпления - в изборния процес и за длъжностно престъпление от администрацията на правителството. По първия казус - от иззетите протоколи и свидетелски показания, е ясно, че бюлетини са изнасяни и след 8 май, когато обществената поръчка приключва. Това означава, че злоупотреби лесно са могли да бъдат направени. По втория казус - доказано е, че Министерският съвет като възложител на поръчката не е следил как се изпълнява договорът...

Главният прокурор Сотир Цацаров неколкократно обяви, че държавното обвинение има категорични доказателства, че бюлетините, открити ден преди вота на 12 май, не са напускали печатницата, защото прокуратурата е предотвратила излизането им." - в. „Дневник".

Всекидневниците съобщават също за драстично нарастване на броя на фалитите у нас.

„С 234,3% се е увеличил броят на фалитите в България през 2012 г. Средното за региона увеличение е с 3,5%. Така по този показател сме на първо място с обявени в несъстоятелност 1339 фирми от общо 380 хил. активни предприятия.

Това показват данните на "Кофас" - компания, специализирана в управлението на дълга. Милена Виденова, управител на "Кофас" за България, обяснява ръста на фалитите у нас с факта, че едно дело за несъстоятелност се води средно три години и три месеца.

Така финализираните през 2012 г. дела са заведени през 2008-2009 г., когато държавните мъже обърнаха плочата и от "ипотечната криза на САЩ няма да ни достигне", започнаха да говорят, че ни чакат тежки времена и трябва да затягаме коланите. Повечето фалирали фирми са от секторите строителство, превози, търговията на дребно и производството на текстил." - в. „Стандарт".

„България оглави поредна негативна класация, която илюстрира колко е трудно да се прави бизнес у нас. С 243% са се увеличили фалитите на фирмите през 2012 г. спрямо 2011 г. Това разкрива доклад на "Кофас България".

През 2011 г. българските фирми, обявени в несъстоятелност, са били 390, а през миналата година банкрутите вече са 1339. Именно този троен скок превръща България в печален шампион на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). За сравнение: в региона средният процент на банкрутиращите фирми е 3.5%.

По данни на "Кофас България" най-големите фалити у нас през 2012 г. са на "Камет" ЕАД, "Въгледобив Бобов дол" ООД, което освободило близо 2400 работници, производителя на стоманени тръби "Прециз интер холдинг", торовия завод "Агробиохим", "Кремиковци трейд" ООД.

Сред тежките банкрути на миналата година изследването поставя румънското енергийно предприятие "Хидроелектрика", оставило на улицата 5243 души, и унгарската авиокомпания "Малев", освободила 1213 души.

Като брой фалиралите в България - 1339, са под 1% от всички регистрирани фирми, които са около 380 хиляди. Но всъщност активните предприятия са не повече от 60-70 хиляди, което вече сериозно променя тежестта на закъсалите, обясни управителят на "Кофас България" Милена Виденова.

Освен това официалната статистика, която се базира на решенията на съда, е далеч от истинската картина. Всъщност много фирми у нас са в технически фалит, но той не е юридически факт. "Кредиторите избягват процедурите по несъстоятелност и предпочитат да събират вземанията си на по-ранен етап", обясни Виденова. Тя напомни, че у нас едно дело за фалит се точи средно 3 години и три месеца, а има и процеси, които продължават над 10 години. Според нея повечето приключили миналата година дела са били заведени в съдилищата през 2008 - 2009 г., когато кризата започна да се отразява сериозно в България. Страната ни по традиция заема последните места във всякакви европейски класации за скорост на процедурите по фалит..." - в. „Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини