Дори феновете не спряха Рафаел Надал да вземе осми трофей на Ролан Гарос

6:3, 6:2, 6:3 - Рафаел Надал Парера направи най-очакваното нещо от всички тенис фенове днес и с лекота завоюва осмата си корона на „Ролан Гарос”, поставяйки удивителен рекорд – единственият тенисист в историята, който има по осем титли от три различни турнира, при това от три различни категории – „Ролан Гарос” (Голям шлем), Монте Карло (серия 1000 или известна още като Мастърс) и Барселона (серия 500).

Първи сет


Както се и очакваше, седемкратният шампион нанесе удар пръв – още в третия гейм, когато проби от първи опит противника си след грешка на Ферер. Дребничкият испанец обаче веднага показа, че биволската упоритост е едно от най-ярко изразените му качества и върна мигновено пробива след поредица от дълги разигравания, включително решаващото на втората точка за пробив, когато Надал се изтощи от размяната на ударите и прати топката във филето на мрежата.

Отговорът на Надал отново не закъсня – в ключовия седми гейм Рафа проби при третия шанс за това в гейма след страхотен минаващ удар от бекхенд по диагонала. Ферер отново имаше шанс да върне и този пробив, но Надал се спаси и за капак проби, за да вземе сета с 6:3 гейма. Това беше първи загубен от Ферер сет в турнира, а в тази част си пролича липсата на предимство за номер четири в схемата от сервис – ниският ръст си остава непреодолима пречка пред сервиса на Давид, който няма как да компенсира срещу най-добрите в света по този толкова важен показател – лесните точки от мощен начален удар.

Втори сет


Частта започна с шанс за пробив за Ферер, но отново нереализиран след показна игра на Надал от задна линия. И оттам насетне Надал включи на познатата предавка – форхенд по правата. Рафа бързо взе аванс от 3:0 гейма, можеше да пробие дори за 4:0, но след това му се наложи да спаси четири точки за връщане на пробива, което той стори с познатата супер стабилна игра, когато е най-важно. А в шестия гейм от сета Надал отново проби, от третия опит, след познатия смразяващ форхенд.

При този резултат един фен успя да изкочи на корта, размахал запалена факла, но охраната реагира страшно бързо и повали натрапника много преди да стигне до Надал. Определено охранителите показаха, че са си взели поука след инцидента от 2009 година, когато популярният Джими Джъмп изкочи на корта и опита да сложи на главата на Роджър Федерер шапка на „Барселона”. Демонстрантът искаше оставката на френския президент Франсоа Оланд, като беше изписал на гърдите си “Kids right”, а негови сподвижници разпънаха на най-горната трибуна на корта плакат с надпис „Оставка на Оланд”. Вероятно демонстрацията беше свързана със спорния закон за хомосексуалните бракове и правото на хомосексуалните да отглеждат деца.

Ненавременното прекъсване доведе до разконцентриране за Надал, който допусна пробив на 15, но Ферер побърза да му върне услугата, след като сдаде гейма си на нула, след две поредни двойни грешки – 6:2.

Трети сет


И този сет започна по познат начин – с пробив за Надал за 2:0 гейма, но Ферер показа, че е останала все още борбеност у него и върна мигновено пробива след много слаб сервис гейм за Рафа.

Окрилен от този рибрейк Ферер вдигна нивото си на игра и в седмия гейм стигна до точка за пробив в сервиса на Надал. Испанският номер едно обаче се справи, след като Ферер също помогна с някои прибързани удари, а в следващия гейм Надал проби за 5:3 след двойна грешка на Ферер, който преди това спаси една точка за пробив със смела игра и рисков къс диагонал от форхенд. Това се оказа и последният интересен момент в мача, като Надал спокойно го затвори на свой сервис и заслужено взе за осми път най-ценния турнир на клей – „Ролан Гарос”.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини