Хванаха Тезджан Наимова с допинг

Българска федерация лека атлетика (БФЛА) спира временно състезателните права на Тезджан Наимова. Причината е наличието на забранената субстанция "Дростанолон" в пробата на Наимова, взета на 3 март 2013 година по време на Европейското първенство в Гьотеборг в зала, съобщава БТА.

"А" и "Б" пробите на Наимова са показали наличието на забраненото вещество.

"Дростанолон" фигурира в списъка на забранените субстанции и методи за 2013 година на Световната антидопингова агенция (раздел С1 - Анаболни средства).

Управителният съвет на БФЛА взе решение да наложи на Тезджан Наимова мярка "временно спиране на състезателните права" до окончателно изясняване на случая, в съответствие с правило 38:2 на Международната федерация по лека атлетика.

Състезателката има право в 14-дневен срок да подаде молба за изслушване пред компетентния орган.

Наимова рискува доживотно наказание заради повторно нарушаване на антидопинговите правила.

Ако тя бъде призната за виновна, това ще бъде второ нарушение на антидопинговите правила в досегашната кариера на Наимова.

Тезджан Наимова е родена на 1 май 1987 г. в Първомай.

С лека атлетика започва да се занимава на 10 год. През сезон 2005 е шампионка на България на 100 и 200 метра. Обявена за млад спортист №1 на Пловдив за 2005 г. Състезателка е на клуб „Локомотив 2004“ (Пловдив).

През 2006 г. печели 2 златни медала - на 100 и 200 метра, на световното първенство за юноши и девойки в Пекин.

През зимата на 2006 г. Наимова постига отлични резултати за възрастта си: на балканското първенство по лека атлетика в зала (Атина) постига резултат от 7,13 сек. за 60 метра, което я изпраща начело на световната ранглиста. На Европейското първенство по лека атлетика в зала в Гьотеборг чупи личния си рекорд и постига резултат от 7,10 сек. за 60 метра и грабна златния медал.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини