Владиката праща спецкомисия за чудото в Стамболийски

10-членна комисия, ръководена от Протосингела на Пловдивската митрополия, ще проверява и анализира случая с проходилата жена в църквата "Света Троица" в Стамболийски. Това се казва в изявление на Пловдивския Митрополит Николай. В комисията, освен свещеници, ще бъдат включени и медици с необходимата специализирана експертиза. "Докладът на комисията да ми бъде представен своевременно, а при необходимост с резултатите от проверката ще запозная и Светия Синод на Българската православна църква", нарежда Владиката.

Ето какво се казва още в изявлението му:

"Ние, православните християни, вярваме, че вярата в Бог и обръщането с искрена молитва към Него, Света Богородица и другите светци и Божии угодници е в състояние да предизвика въздействието на Светия Дух и чрез Него появата на благотворни, положителни явления. Това, което хората възприемат и обясняват с понятието "чудо", са трансцедентни процеси, непонятни за науката и медицината, но които се проявяват чрез обективни факти и са доказателство за съществуването на реалност, в която се реализира действието на Божията воля. Да, чудеса има. Искрената вяра в Бога е в състояние да предизвика чудеса. Случването на чудеса е факт, многократно проверен и доказан.

Същевременно с понятието "чудо" не бива да се злоупотребява, за да не се предизвикват у вярващите изкушения и съблазни. Прибързаното определяне на дадени факти и явления като чудо, без те да са подложени на щателна проверка по установения църковно- каноничен ред, е в състояние вместо да укрепи, да разколебае вярата, и да нанесе щета на авторитета на Православната църква."

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини