Асеновград празнува със своите уникални калиници на Еньовден

Древната станимашка традиция „Калиница” е един от символите на Асеновград. Впечатляваща, празнична, едновременно бяла и пъстра със стотиците малки калинички (момичета, облечени в красиви рокли). И тази година уникалният и единствен по рода си у нас обичай ще се проведе на Еньовден.

Вечерта ще бъдат представени най-новите модели булчински рокли на асеновградските сватбени агенции. В програмата ще вземат участие оркестър „Пловдив”, формация „Етноритъм” и фолклорна група „Леновските баби”. Водещ на цялото шоу ще бъде актьорът Петър Тосков.

ЕНЬОВДЕН, ПРОГРАМА ЗА „КАЛИНИЦА”:

24.06 / понеделник/ 

9.00 ч. - „Наричания за женитба” - начало на обичая „Калиница” - Етнографска къща

9.30 ч. - Празнична  литургия в храм „Свети Николай Чудотворец”

10.00 ч. - Литийно шествие на малките калинички до параклиса „Света Богородица - Въведение” /Калиничк

ата/ и до градския парк

11.00 ч. - Празнична програма за калиничките с участието на вокална група „Калина Малина” - градски парк            

19.00 ч. - Връчване на грамоти на калиничките

               Традиционни сватбени фолклорни обичаи

               Модно дефиле на асеновградски сватбени салони

20.00 ч. - Концерт на оркестър „Пловдив”

На този ден по църковния канон се чества рождението на Свети Йоан Кръстител. В българската традиция Еньовден (Яневден) е със силно езическо влияние. С него са свързани множество вярвания за слънцето, во

дата и лечебните растения. Според българските народни обичаи Еньовден е най-силният ден в годината - Денят на слънцето. Гръцката дума "калиница" идва от "каля", което на староиврит или арамит означава красива, млада булка.

Калиница е един от най-важните вековни религиозни ритуали в Асеновград. Празникът е смесица от християнската традиция и езическите вярвания и ритуали. Свързан е с боготворенето на Света Богородица, но се преплита и с култа към Слънцето. Според историците обичаят води началото си от гръцките квартали на Станимака, като по-късно се е преплел с местните народни вярвания и традиции.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини