Пропуски за 1/2 млн. лв. по европроект компенсира местната хазна

С над половин милион лева ще трябва да се бръкне Общината, за да избегне компрометирането на европроект за енергийна ефективност на училища и детски градини в Асеновград. За отбелязване е обаче, че вина за този неочакван и допълнителен харч има не само проектният екип, но и експертите, дали зелена светлина на проектите.

Факт е, че оперативната програма за регионално развитие по мярката за енергийна ефективност на образователната инфраструктура не признава разходи по ремонт на покриви. В същото време е абсурдно общината (като бенефициент) да гарантира устойчивост след реализацията на проекта, ако остави течащи и разбити покриви, коментира пред медиите кметът Емил Кариванов. 3,5 млн. лева е общата рамка на два лота, по които две фирми ще санират 9 училища и градини в рамките на 3 месеца. 

Конфузните пропуски вече лъснаха и за да ги компенсира, се наложи Общината да актуализира инвестиционната си програма с 600 хил. лева. Който е проектирал да се извърши замяна с газов котел на отоплението в училище "Панайот Волов" в Долни Воден, е било добре да забележи, че до квартала никога не е прекарван газопровод. Сега за своя сметка Общината ще инвестира 185 хил. лева, за да стигне газовото трасе до школото, заяви зам.-кметът Манол Генов.

Сред другите пропуски в проекта по дейностите, които трябва да се извършат, има такива като отбелязването на скатен покрив като плосък или на по-малък брой радиатори за подменяне от действителния.

Въпросният проект е готвен през 2008 г., а договорът с ОП "Регионално развитие" е подписан в 2010 г. Заради поредица обжалвания обаче, стартира едва сега. До преди месец негов ръководител бе бившият зам.-кмет Стоян Димитров. По неофициални данни, за това той е получил 10 000 лева. Наследникът му на позицията "ръководител на проекта" ще получи за ангажиментите си до финала 5 пъти по-малка сума.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини