12-годишно момиче се бори с паразит, който се храни с мозъка й

12-годишно момиче от Арканзас е в критично състояние, след като се заразила с много рядък,но смъртоносен паразит, който се храни с мозъчна тъкан. Това съобщават от местния център за контрол на болестите и превенция.

Кали Хардиг е приета в детската болница преди 8 дни. Нейната инфекция е причинена от микроскопична амеба наречена „ Naegleria fowleri“. Тя влиза в човешкото тяло през носа и се движи към мозъка. Обикновено тя се открива у хора, които са плували в топла неморска вода, съобщава Си Ен Ен. Невъзможно е да се прихване при пиене на заразена вода, обясняват от центъра. 

„Това е една от най-тежките познати ни инфекции. 99% от хората, заразени с нея, умират“, обяснява лекар от здравната служба в Арканзас. 

Най-вероятно Кали е хванала паразита във водния парк в Литъл Рок. При друг случай на заболяването, наречено също първичен амебен менингоенцефалит, заразеният също е посещавал въпросния воден парк. 

Симптомите включват объркване, липса на внимание към хората и средата, загуба на равновесие, гърчове и халюцинации. След като те се появят, болестта се развива много бързо и обикновено след около 12 дни заразеният умира. 

Въпреки че вероятността за заразяване е много малка, властите препоръчват няколко мерки за избягването му. Основното е да се избягва къпането във вода, която не е морска – реки, язовири, басейни, езера и др., особено когато водата е малко, а температурата й е висока. Освен това е препоръчително да се плува със запушен нос и да се ползват щипки. Ако се гази в плитки води е добре да не се размътва утайката.

 Повечето случаи на заразата са регистрирани в Американския Югоизток.

Източник: http://www.petel.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини