Зарин от Либия минал през Турция за България?

Две пратки зарин от Либия минали през Турция на път за България и Грузия, казал на 9 юли шефът на турската шпионска служба МИТ Хакан Фидан на заседание, водено от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, предаде иранската агенция ФАРС.

На заседанието на представители на турските тайни служби Ердоган, който явно бил запознат с движението на опасния товар до даден етап, попитал Фидан какво става със зарина. Шефът на МИТ му отговорил, че двата товара вече са отпътували съответно за Грузия и България, което поставило премиера на Турция в конфузно положение. Той поискал от турския шпионин №1 да събере цялата информация по аферата и тя да бъде предоставена както на Русия, така и на ЕС, цитира агенцията анонимен източник от средите на турската разузнавателна общност. Според източника Ердоган предупредил шефовете на турските сили за сигурност, че използването на такова оръжие в Турция щяло да доведе до трагедия.

На 30 май турските медии информираха, че силите за сигурност са задържали 2 кг зарин, както и артилерийски снаряди за използването му и огнестрелно оръжие при операция в домовете на 12 членове на свързания с Ал Каида фронт Ан Нусра, чиито членове воюват в Сирия на страната на бунтовниците. Операцията била извършена в гр. Адана, на 150 км. от границата със Сирия. Впоследствие се появиха предположения, че тези радикални ислямисти имали намерение да използват смъртоносния газ именно в Адана. Губернаторът на провинцията дни по-късно опроверга твърденията, че у терористите е бил намерен зарин. Арестите на радикалните ислямисти бяха извършени няколко седмици, след като 52 души загинаха и стотитици бяха ранени по време на серия от атентати с коли-бомби в намиращия се близо до сирийската граница гр. Рейханлъ, извършени на 11 май.

На 31 май на пресконференция в Москва руският външен министър Сергей Лавров призова Анкара да извърши сериозно разследване на арестите и да разкрие детайли за дейността на терористите от Ан Нусра.

Заринът е класифициран като оръжие за масово унищожение от резолюция 687 на ООН. Производството и складирането на този нервно-паралитичен газ са забранени с Конвенцията за химическите оръжия от 1993 г.Когато разговаряше с репортери на швейцарска телевизия на 5 май Карла дел Понте изтъкна, че доклад на независима комисия на ООН за химическите оръжия в Сиря сочи, че подкрепяни от чужди страни части от противниците на режима на Башар Асад са използвали зарин в Сирия.

На 20 март 1995 г. в токийското метро, секта причини смъртта на 12 души, а 5000 получиха дълготрайни увреждания от отровния газ.  13 от членовете на култа бяха осъдени на смърт заради атаката в метрото и други престъпления. Сред осъдените бе и основателят на движението “Висшата истина” Шоко Асахара. Досега не е изпълнена нито една от присъдите. Хиляди бяха ранени, много от които все още страдат от главоболие, затруднение с дишането и замайване.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини