България на полу-финал в Евроволей 2013

В нов емоционален и много сладък за цяла България мач българският национален отбор по волейбол победи с 3:1 гейма (28:30, 27:25, 25:22, 25:20) коравия тим на Германия след нов обрат – този път от 0:1. Така нашите си осигуриха среща с Италия на полуфинал, който ще се играе в събота, 28 септември.

Първи гейм – 28:30 (8:7, 16:11)


Мачът започна равностойно, без големи разлики до първа техническа пауза, когато водехме с 8:7 точки. От 11:11 българският отбор успя да направи пет поредни точки след зверски блокади на Виктор Йосифов и Тодор Алексиев, като особено Йосифов играеше много силно – 16:11 на втора техническа пауза. За съжаление обаче не можахме да задържим тази предина много дълго, тъй като на сервис застана Георг Грьозер, който успя да свали разликата до една точка и напомни за злополучната квалификация за Олимпиадата в Лондон в „Арена Армеец”, когато точно Грьоцер ни разби от начален удар. За щастие Йосифов се намеси с хубав ас и вдигна разликата до три точки. В самия край на гейма обаче много наивно пропиляхме предимството си, Германия изравни за 24:24 и Шварц ни наказа с ас от флот сервис, който даде предимство за противника ни и една брейк точка щеше да му е достатъчна да поведе в геймовете. Тя дойде при 30:28, като този гейм беше точно копие на загубения първи гейм в мача ни с немците от груповата фаза.

Втори гейм 27:25 (7:8, 15:16)


Започнахме добре втората част след две-три бомбени атаки на Цветан Соколов и поведохме с 6:3, но бързо позволихме на германците да ни изравнят и да поведат с една точка на първа техническа пауза след две поредни грешки на Тодор Скримов. Дотук в мача Скримов играеше много слабо и беше често хващан на блокада от германците и логично на негово място влезе Николай Пенчев. Геймът продължи точка за точка до 20:20, когато Виктор Йосифов направи два поредни аса. При 22:21 за нас обаче съдиите направиха груба грешка – след пусната топка от Пенчев германският блок пипна антената, но вместо точка за нас необяснимо беше дадена точка за Германия. При 24:23 имахме геймбол, но германците отиграха пайп, а след това Алексиев беше закован на блокада – 24:25. Нашите реагираха мигновено и Йосифов направи блокада на Денис Калиберда, а веднага след това Цветан Соколов затвори гейма с мощна атака от втора линия.

Трети гейм 25:22 (5:8, 15:16)


Третата част стартира с предимство за германците, които се възползваха максимално от няколко наши недобри решения и успяха да изградят преднина от три точки. Неприятното беше и че съдиите на няколко пъти си затвориха очите и не отсъдиха поне на три пъти в мача носени топки на противниците ни. Нашите се вдигнаха и от пасив от 8:12 сервисът на Георги Братоев ни позволи да изравним нещата. Два аса от по 120 и 125 км/ч дадоха предимство от 18:16 за нашите, но германците бързо изравниха след наша лошо организирана атака и грешка на Николай Пенчев. Пенчев обаче се прояви страхотно в атака след хубав флот сервис на Тодор Скримов, а нашите затвориха гейма в своя полза след дълго разиграване и цели три атаки – две на Теодор Тодоров през центъра, които германците спасиха, но при третия опит немската блокада трябваше да се справя вече с Цветан Соколов, а това се оказа непосилна задача.

Четвърти гейм 25:20 (6:8, 16:14)


И четвъртият гейм продължи в оспорван характер, като Германия успя да се възползва с технична игра и да вземе две точки предимство на първа техническа пауза, но ние атакувахме веднага след това и на свой ред поведохме след десета точка. Слабото съдийство обаче продължаваше – германците често-често правеха носени топки, но реферите мълчаха.

Решителният момент дойде след втора техническа пауза – Германия изравни при 16:16 след ас, но след това Николай Пенчев буквално разпиля Денис Калиберда с четири флот сервиса, което доведе до серия от 8:1 точки за нашите и преднина от 24:17. Германците спасиха три мачбола, но това беше всичко и Ники Николов подпечата визите ни за полуфинал след мощна забивка през центъра – 25:20.

Междувременно Русия, Сърбия и Италия вече се класираха за полуфиналите на турнира. Русия победи с 3:1 гейма Франция, а „скуадра адзура” стори същото срещу Финландия. Победа с 3:1 гейма записа и Сърбия – срещу Белгия. Западните ни съседи ще играят на полуфинал с Русия. Ние се изправяме срещу Италия с надеждата за нова победа и финал на турнира.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини