Италия прекърши мечтата ни за европейска волейболна титла

1:3 (25:19, 22:25, 15:25, 22:25) – за пореден път отборът на Италия спря нашите волейболни национали на голямо състезание в последните години, като България пак загуби на полуфинал и така и не може да стигне до решаващия мач за титлата. Така утре вечерта, от 19:00 часа, Русия и Италия ще определят новия европейски шампион по волейбол.

Първи гейм 25:19 (8:2, 16:8)

Започнахме силно с аванс от 3:0 точки, като хванахме на блокада Лука Ветори, а оттам насетне последваха блокади срещу Кристиян Савани и отново срещу Ветори, с което поведохме с цели шест точки на първа техническа пауза – 8:2. Разликата отиде дори до девет точки след два бомбени сервиса на Цветан Соколов, а на втора техническа пауза водехме с 16:8, след като се подсигурявахме много добре в задно поле, а блокадата ни работеше безотказно – общо четири точки само от блокада за гейма в наша полза. Огромната преднина ни позволи да доиграем спокойно гейма и да го затворим с 25:19 след технична атака блок-аут на Тодор Скримов.

Втори гейм 22:25 (8:7, 16:15)

Втората част започна по-равностойно, като Италия дори поведе с 6:3 с по-технична игра, но нашите много бързо се върнаха в играта след добра защита и поведоха с една точка на първа техническа пауза – 8:7. Нещата вървяха вече точка за точка, като при 12:11 Тодор Алексиев направи два хитри сервиса и поведохме с 14:11 след контраатака на Ники Николов и аут на Иван Зайцев. Емануеле Бирарели обаче върна едната точка с коварен флот сервис, а Лука Ветори изравни със сервис с отскок за 15:15. Мачът тръгна точка за точка, а при 20:19 за нас последва невероятно разиграване, в което Теодор Салпаров спаси три пъти топката в защита, но Бирарели направи блокада на Цветан Соколов. При 21:21 атака на Скримов беше дадена в аут, но Алексиев веднага поиска видео повторение и то показа топка на линията. За съжаление обаче при 22:22 Цветан Соколов беше хванат на блок, а след това удар на Скримов в задно поле беше спасена с плонж от италианците и те завършиха успешно за 24:22. Последва и смазващ сервис, с който нашите не се справиха и Италия взе гейма с 25:22.

Трети гейм 15:25 (5:8, 10:16)

Италия вече имаше леко психологическо предимство, като особено Бирарели играеше много силно за противниците ни, давайки им превъзходство при мрежата. В тези моменти италианците играеха като дяволи в защита и с блокада срещу Скримов поведоха с три точки на първа техническа пауза – 8:5. Лошата игра на Скримов доведе до смяна – в игра влезе Николай Пенчев, но Тодор Алексиев и Цветан Соколов също „се заразиха” и направиха пропуски, които съвсем понижиха ударно тонуса ни и Италия поведе с 12:6. Пълният разпад в играта на нашите продължи и италианците спечелиха гейма с разгромното 25:15.

Четвърти гейм 22:25 (8:7, 14:16)

Сега или никога – България беше изправена до стената и Камило Плачи реагира със смяна в центъра, където се пропукахме много лошо. В игра на мястото на Николай Николов влезе Теодор Тодоров и нещата се постабилизираха. Срещата отново тръгна точка за точка, като ние успяхме да вземе аванс от две при 12:10. При 14:13 съдиите не видяха атака в антената на Италия и пак поведе след грешки на Алексиев и Соколов – 16:14. Тънкият психологически момент веднага беше използван от скуадра адзура, която направи серия от 4:1 точки и поведе с 20:15. Нашите опитаха да се върнат и два хубави сервиса ни върнаха до 20:22, а Цветан Соколов с мощен сервис позволи на блокадата ни да влезе в действие и да намалим на 22:23. Последва нов хитър сервис на Соколов, пак шанс да атакуваме, но точно Цецо беше спрян на блокада, а след това Лука Ветори затвори мача с мощен удар след нова блестяща игра в защита на скуадра адзура.

Най-резултатен за България беше Цветан Соколов с 20 точки, а Лука Ветори направи 21 точки за Италия.

Така, заслужено Италия стигна до финал и ще спори за титлата, а ние ще играем за трето-четвърто място с отбора на Сърбия от 16:00 часа българско време.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини