Кръв от акула ще лекува рак на гърдата

Учените дават надежда за ново, нестандартно лечение на онкологични заболявания. Става дума за откритие, направено от изследователи от университета Абърдийн, които смятат, че може дори да предизвикат революция в справянето с различните видове рак.

Според тях онкологичните заболявания може да се лекуват с едно доста необичайно средство – кръв от акула.

Учените поясняват, че в кръвта на водния хищник се съдържат специфични антитела, които правят лечението основно на рака на гърдата много по-ефективно. Възможно е обаче те да се прилагат успешно и при другите видове рак. Самите антитела, чието название е IgNAR, са уникални и не се срещат при нито едно друго същество.

Идеята на учените е, че IgNAR успешно предотвратяват растежа на раковите клетки. Към момента се предвиждат допълнителни изследвания, които ще дадат по-задълбочена информация. Получените резултати с голяма вероятност ще може да бъдат използвани за основа при създаването на лекарство от съвършено нов тип.

С него ще се лекува рак на гърдата – заболяване, което е едно от най-често срещаните в света и е разглеждано като сериозен проблем за човечеството.

Изследователите са съсредоточили вниманието си основно върху изучаването на две молекули - HER2 и HER3, които са открити на повърхността на клетките в раковите образувания. Те подават сигнал на злокачествените клетки да пристъпят към деление и растеж. Антителата IgNAR блокират работата на въпросните молекули и им пречат в изпращането на тези коварни сигнали, коментира авторът на изследването Хелен Дули.

Специалистите допълват, че значително ниво HER2 имат на повърхността си туморните образувания при пациентки, диагностицирани с HER2-позитивен рак на гърдата.

За тази разновидност на заболяването има медикаментозно лечение, но проблемът е, че лекарствата стават все по-малко ефективни заради развиващата се към тях резистентност.

Учените отбелязват, че вече са направени първите крачки към намирането на ново и ефективно лечение и, макар и малки, те се очертават многообещаващи.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини