Експертите започват унищожаването на химическия арсенал на Сирия

Международен екип по химическо разоръжаване започна днес унищожаването на сирийските химически оръжия и производствени инсталации, предаде АФП, позовавайки се на източник от мисията.

Според източника членове на съвместната мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия и на ООН е пристигнала на един от обектите и започва проверката и унищожаването на оръжията.

Днес е първият ден на унищожаване, по време на който тежки коли ще смажат и разрушат корпусите на ракети, химически бомби, както и смесителите и мобилните и неподвижните установки за пълнене – посочи източникът, пожелал анонимност.

Представител на Организацията за забрана на химическите оръжия заяви на 29 септември в Хага, че вероятно на първо време ще бъдат използвани "експедитивни методи", за да бъдат експертите сигурни, че обектите няма да са в състояние да бъдат използвани, а след това по-чисти и трайни методи, с което ще приключи унищожаването на арсенала.

Сред "експедитивните методи" според представителя на организацията били "унищожаване с голям чук", "мачкане с танк" или "използване на експлозиви".

Тези методи не отговарят на критериите на Конвенцията за химическите оръжия и по-късно ние ще пристъпим към други методи, добави той.

Екипът от инспектори пристигна във вторник в Дамаск, за да започне процеса на проверка на детайлите на програмата, предоставена от сирийското правителство.

Първата фаза, която е разкриването от сирийците на обектите с химически оръжия, завършва и сега преминаваме към фаза 2 – проверката, унищожаване и дезактивиране, каза източникът от мисията.

Екипът е натоварен да приложи резолюция на Съвета за сигурност – първата гласувана по сирийския конфликт благодарение на руско-американско споразумение, предвиждащо унищожаването на химическото въоръжение на страната до средата на2014 г.

Споразумението отдалечи заплахата от американски военни удари срещу режима. За пръв път операция за унищожаване на химически оръжия се извършва в страна, обхваната от война. 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини