Пхенян пак заплашва да унищожи Южна Корея

Северна Корея изрази острото си недоволство от новия договор Вашингтон-Сеул за защита на Южна Корея от потенциално нападение с ядрено оръжие и заплаши съседната си страна с "окончателно разрушаване".


Миналата седмица Сеул и Вашингтон съгласуваха съвместна стратегия за противопоставяне срещу нарастващата заплаха от страна на Северна Корея за използване на химическо или ядрено оръжие.

Шефовете на американското и южнокорейското военни ведомства подчертаха, че "новите стратегически споразумения" за действие в отговор на "различни сценарии на ядрена заплаха от страна на Северна Корея" значително увеличават възможността за сдържане след третия ядрен опит на Пхенян, извършен през февруари. Двете страни заедно с Япония ще проведат от вторник до четвъртък мащабни военноморски учения в акваторията на Корейския полуостров, в които ще се включи и бойната група на самолетоносача "Джордж Вашингтон".

Севернокорейският Комитет за мирно обединение на Корея /КМОК/ определи предстоящите маневри като "много опасни провокации", които може да доведат полуострова "на ръба на ядрена война". "Ако враговете ни продължават да действат в същия дух, ние ще предприемем безмилостни превантивни ракетни атаки, които ще доведат до тяхното окончателно разрушаване", разпространи официалната информационна агенция КЦТА коментарът на КМОК.

Това не е първата заплаха на Пхенян да нанесе превантивни ракетни удари – подобни закани Северна Корея отправи и след като Вашингтон включи стратегически бомбардировачи Б-2 при провеждането на предишните американо-южнокорейски маневри.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини