Как 0,328% е с по-голяма "тежест" от 97,4% или кой кой е в приказката "Кон срещу кокошка"

Най-апетитният търговски обект на общината може да смени собственика си и съвсем скоро да попадне в частни ръце. На заседанието на ОбС в края на този месец асеновградските старейшини ще гласуват предложението на зам.-кмета Пламен Йончев за обявяване на процедура по прекратяване на съсобственост на бившия Детмаг. Предлага се това да стане чрез продажба частта на община Асеновград на един от съсобствениците. Борис Стойнев Иванов заедно с още 10 физически и 1 юридическо лице са съсобственици на общо 2,6% идеални части, от които негова собственост са 0,328%. Отказът на общината от 97,4% от двуетажната сграда ще бъде осребрен с около 600 бона.

Борис Иванов чрез своята "Гарант 95" е дългогодишен наемател на обекта. През май т.г. с решение на местния парламент 5-годишният срок за наем (по договор от 12 май 2008 г.) бе удължен с още 5 г.

Преди 3 г. Дамян Борисов, към онзи момент все още общински съветник, сезира Окръжната прокуратура за бездействие и допуснати драстични нарушения при експлоатацията на същия търговски обект. Тогава той алармира, че имотът на ул. "Цар Иван Асен II" незаконно се преотдава на парчета, а общината не реагира.
Клаузи в договора с "Гарант 95" изрично посочват, че обектът няма право да бъде преотдаван и префасониран без съгласието на общината, но въпреки това теренът бе разделен на отделни търговски обекти, направени бяха и вътрешни преустройства. Официалният отговор на екскмета Христо Грудев гласеше, че по договор ангажиментът бил обектът да не се преотдава като цяло, но за "на части" не се споменавало нищо.

След това "раздробяване" и придобиването на съсобственост, макар и в размер на нищожните 0,328%, Борис Иванов е в правото си да изкупи съсобствената квота на общината. Любопитни подробности са, че същият е съсобственик по силата на Нотариални актове от 2013-та, както и че данъчната и пазарната оценки на сградата са с разлика няма и 200 лв.

Каквито и да са причините за тези бързи, последователни и решителни действия и от двете страни, никой не си прави илюзията, че това е най-добрият възможен начин общината да изтъргува свое право на собственост при това на цели 97,4% от толкова апетитната хапка на пъпа на Асеновград.

Сега обаче ще насочим вниманието ви към нещо друго. Преди сесиите на ОбС по правило се провеждат заседанията на Комисиите към него. Становище по въпросното предложение ще трябва да даде Комисията по общинска собственост. Заседанието й ще се проведе утре, 23 октомври, от 16 ч. в стая 602 на община Асеновград. За пореден път ще подчертаем, че заседанията на всички постоянни комисии, както и тези на местния парламент, са ОТКРИТИ за граждани. Съответно, ако някой иска да чуе какво и как се обсъжда по даден въпрос, в случая с харизването на Детмага, то той има право да поиска да присъства на тази работна среща.

Проблем може да се окаже единствено евентуално решение за закрито заседание, което по предложение на председателя на съответната комисия се гласува в самото му начало. Същото важи и за сесиите на ОбС.

Какво ли обаче ще се случи, ако пред стая 602 чакат граждани, будни, обществено ангажирани и заинтригувани от казуса "Детмаг - кон за кокошка"? Няма как да предвидим, можем само да предполагаме. Идеята за гражданско присъствие е свързана с оказване на натиск - присъствено, вербално, нещо от което хората от властта принципно се притесняват. И резултатът от това, като едното нищо, би могъл да бъде вносителелят т.е. общината да оттегли дадено обществено неприемливо предложение.

Вариантите така или иначе са два:

  1. В 16 ч. утре пред стая 602 няма никой освен съответните членове на комисията. Каквото решат - решат. След седмица топката е в ръцете на 33-имата в ОбС.

  2. В 16 ч. утре пред стая 602 са се събрали асеновградчани. Те искат да присъстват на обсъждането на предложението, което е точка от проектодневния ред на предстоящата сесия.

Последващите стъпки на администрация и съветници от своя страна следват като варианти от горните два...

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини