Павел и Николета остават в Полша

Бракът между асеновградчанина Тодор Василев и полякинята Барбара Барнаш-Василев, родители на 13-годишната Николета и 12-годишния Павел, се прекратява по изключително негова вина. Това реши вчера Шести граждански отдел на окръжния съд във Варшава.

Родителските права над Павел и Николета са представени с решение на съда по дело 1966 от 2008 г. на майката Барбара, съобщава "Монитор".

"Съдът наложи почти пълно ограничаване на родителските права на Тодор Василев, в т.ч. той няма право да решава за избора на лечение, на училище, на начин на образование, лични интереси, религия и пътуване в чужбина", обясни адвокат Беата Валковска, която представлява в съда интересите на Барбара Барнаш-Василев.

Срещите на бащата с децата са регламентирани до един ден през седмицата в различни дни ­ вторник или сряда. "Не става въпрос за пряк контакт ­ той няма право на лични срещи с децата ­ съдът е записал, че може да контактува с тях в определените дни само по телефон или скайп" ­ допълва адвокат Валковска. Освен това Тодор Василев е осъден да плаща общо за двете деца месечна издръжка в размер на 1900 злоти т.е. около 950 лева.

"Тодор се обади за последно на децата на Свети Валентин тази година. На другия ден го направи отново, вече беше почерпен, обиждаше по телефона и говореше глупости, ядоса и децата, и мен" ­ разказва пред "Монитор" майката Барбара. Децата говорили с баба си и дядо си, но Тодор се ядосал, че не говорят на български. Тогава нарекъл малкия Павел глупак и яничар.

Казусът с Павел и Николета гръмна на 28 май 2009 г. , когато с изпълнителен лист за незабавно връщане на децата в Полша майка им Барбара Барнаш-Василев пристигна в Асеновград да си ги вземе. Това стана, след като бащата беше осъден от Софийския градски съд за отвличане на собствените си деца по смисъла на международната Хагска конвенция. Барбара тогава си тръгна с Николета, а през август същата година при операция с участието на полиция и съдебни власти през Гърция със самолет от Солун беше изведен за Полша и малкият Павел.

Източник: Монитор

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини