Варненските миряни не искат за свой пастир игумена на Бачковския манастир

Във всички храмове във Варна, инициативен комитет започва подписка за касиране на избора на кандидатите за Варненски и Великопреславски митрополит, който се състоя в неделя, предаде БТА.

Миряните там не приемат избора, който считат за опорочен и плод на задкулисни съглашения.

"Ние, християните от град Варна заявяваме, че не приемаме избора от 17 ноември 2013 г. Смятаме, че изборът е опорочен и манипулиран. Протестираме срещу използване на Устава на БПЦ за налагане и узаконяване на задкулисни съглашения и договорки. Настояваме за касиране на избора. Настояваме Светият синод да извади Епископ Борис от листата с кандидати, защото сме убедени, че той не е достоен да бъде пастир на Варненска и Великопреславска епархия, тъй като не притежава необходимия духовен авторитет и няма доверието на християните", се посочва в позицията на инициативния комитет, разпространена до медиите.

Епархийските избиратели във Варна избраха на първи тур двама кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит. Това са Адатонийският епископ Борис, който е игумен на Бачковския манастир, със 17 гласа и Провадският епископ Игнатий от Сливенската епархия, който събра 16 гласа.

След изготвяне на протокола с първите двама, избрани с 50+1 от 30-те епархийски избиратели, трябва да бъде посочен новият Варненски и Великопреславски митрополит.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини