Масово фалират гръцки бензиностанции до българската граница

Собствениците на бензиностанции в Северна Гърция се обърнаха към премиера Самарас с искане цената на бензина в пограничните райони с България да бъде еднаква с българската. Масово фалират търговци на горива, затварят бензиностанции, защото потребителите зареждат в България, предаде БНР.

Масово фалират бензиностанции, които са в близост до българската граница. Това съобщиха от Федерацията на собствениците на бензиностанции в Северна Гърция. Според проучване на Федерацията, само в северната област Еврос държавата губи на ден над 200 хиляди евро приходи, защото потребителите зареждат бензин в България. В област Килкис в момента работят 50 бензиностанции с перспектива до няколко месеца да останат само 10.

Разликата в пазарните цени на бензина в България и Гърция е около 30% и гърците, които живеят до българската граница, предпочитат да зареждат автомобилите си на по-ниска цена.

В рамките на три години гръцкото правителство няколко пъти повиши данъка върху потреблението на горивата след натиск от страна на кредиторите. Поради високите цени на нафтата за отопление и тази години гърците се снабдиха с български дърва за огрев. 80% спадна потреблението на нафта, което доведе до огромни загуби на търговците.

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини