Епископ Игнатий: Кирил бе убит от хората, които стоят зад митрополит Николай

Варненският митрополит Кирил, намерен удавен в местността Траката на 9 юли тази година, е убит и това се знае в църковните среди. Това заяви епископ Игнатий от Сливенската епархия, един от двамата претенденти за наследник на Кирил като Варненски и Великопреславски митрополит.

Игнатий разказа пред bTV как дядо Кирил усещал, че искат да го премахнат: "Той беше този, който възпрепятства основно избирането на пловдивския митрополит Николай за патриарх".

Кирил Варненски и Николай Пловдивски поведоха окопна война преди избора на нов патриарх, служейки си с досиета на ДС и взаимни обвинения.

Кирил беше атакуван с агентурното му минало, а Николай - с опит за промяна на Устава на Българската православна църква, тъй като няма нужните 50 години, за да стане патриарх.

"Бях при него 1-2 седмици преди да го убият. На следващия ден след убийството му трябваше също да се срещнем. Тогава той чувстваше, беше го страх, казваше - Искат да ме премахнат. Понеже има вражда с митрополит Николай", заяви Игнатий.

Според него не самият митрополит Николай, а олигарсите, свързани с него, стоят зад пъкленото дело. "Самият Николай не би направил такова нещо, но тези хора са свързани с Държавна сигурност, те управляват капиталите на България. Убийците потулиха много неща, но има една книга, която предизвести това убийство. А смъртта на даден човек не може да се предвиди 3 или 4 години преди това", каза Игнатий.

Според него владиката Кирил е бил удушен: "Удавниците падат на дъното, а той е бил на повърхността на водата."

Той заяви, че дори да бъде избран за Варненски митрополит, ще се откаже от мястото на третия ден след избора и ще посочи кой да бъде управляващ огромната епархия. "Как ли не се опитваха да ме омаскарят. Какво ли не измислиха за мен – че съм участвал в бизнеса с проститутки, какво ли не. Аз съм отдаден на Бога и това е истината", заяви Игнатий.

Той допълни, че имал "скрито оръжие" - "тежка артилерия", която щял да извади в случай, че бъде обвинен в клевета. "Имам врагове, а в Библията пише, че всеки си плаща за стореното", заяви епископ Игнатий.

Днес в 18 часа Светият синод се събира да избере нов варненски владика между двамата кандидати епископите Борис и Игнатий.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини