Битката за боклука в Асеновград продължава

Решението на Община Асеновград, с което се определя изпълнител на обществена поръчка за сметосъбиране и снегопочистване ("Събиране и транспортиране на битови отпадъци, почистване на незаконни сметища, машинно и ръчно метене, машинно миене на територии за обществено ползване, дезинфекция на съдовете за събиране на битови отпадъци, зимно поддържане и снегопочистване на Асеновград, включително Горни Воден и Долни Воден") е незаконосъобразно.

Това гласи решението на КЗК по повод жалбата на "Комунал" ООД, в която се твърди, че назначената от Общината комисия за провеждане на процедурата е некомпетентна и не отговаря на императивната правна норма на ЗОП.

Дружеството остана на второ място след пловдивската "КМД". Третият участник - "Титан Клинър" бе отстранен от участие.

"Назначената със Заповед на кмета Емил Караиванов комисия отговаря на броя членове, но с оглед на общия й състав тя не разполага с необходимите компетенции, общообразователни знания и умения, относими съм предмета на поръчката", се казва в решението на КЗК. Въз основа на това тя отменя като незаконосъобразно решението на Общината, а преписката е върната за назначаване на нова комисия за провеждане на процедурата, която да е "в законосъобразен състав и при спазване на дадените указания".

Направените от "Комунал" разноски по обжалването са възложени на кмета на Асеновград - общо 4 100 лв., от които 1700  лв. внесена държавна такса и 2400 лв. за адвокат.

Дружеството държи почистването от 7 г., но договорът й е изтече преди повече от година. Заради всички последвали процедурни хватки, градоначалникът бе принуден да сключва анекси към стария договор, докато чака изхода от обжалванията.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред ВАС. Най-вероятно обаче това няма да се случи и процедурата ще тръгне от назначаването на нова комисия.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини