Анализатори: В Пловдивско са най-удовлетворени от живота

Жителите на Пловдивска област са с най-висока степен на удовлетвореност от живота в страната. Едва под 5 на сто биха напуснали региона. Това сочат данните от анализа "Регионални профили: показатели на развитие" на Института по пазарна икономика. Изселването от тук е предимно в посока София и чужбина. Към Пловдивско пък се стичат предимно заселници от Пазарджик, Стара Загора и Хасково.
Ударът на кризата не е толкова дълбок като в други области на страната, но и възстановяването на работните места е много бавно, се посочва още в доклада. Пловдив е една от петте области, намираща се в добро социално и икономическо състояние, наред с Благоевград, Бургас, Варна и Русе.

Най-важен показател за високото ниво на заетост са чуждестраните инвестиции и няколкото индустриални зони в региона.

За разлика от София и Варна, оптимизацията на училищната мрежа обаче дава някои негативни резултати. За това говорят и резултатите от матурите през 2013 г., които изостават спрямо резултатите за страната. Средната оценка от матурата по български език и литература е 4,34, като близо 5% от учениците не са я издържали т.е. са получили оценка под Среден 3.

С висше образование са едва около 23% от населението на областта, като разликата със София е двойна в полза на столичани. Област Варна също ни изпреварва по този показател.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини