Чужденци ще купуват ниви само с ”чисти” пари

Земеделска земя ще може да се купува от чужденци, само ако докажат произхода на парите си и ако са живели в България през последните три години.
Българските ниви ще могат да се продават само на чужденци, които докажат произхода на парите си. За да сключат сделка за покупка на земеделска земя у нас, те ще трябва да представят документ, който доказва, че средствата им са законно придобити. 

Друго условие, което ще се постави за покупка на земя в страната от чужденци, е те да са живели тук през последните три години.

Това е записано към момента в подготвените промени в закона, като има много мнения, според които този срок трябва да се удължи до 5 години, обясни шефът на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова, цитирана от "Стандарт". 

Тя обясни, че не може да се въведе ограничение за количеството земя, която може да купи човек без българско гражданство, както и вето за покупка на ниви край границата. 
Ако бъде въведено подобно изискване, то трябва да важи за всички, включително и за българите. 

Миналия октомври парламентът прие искането на "Атака" да се удължи забраната за продажба на земя на чужденци до 2020 г. Тя изтече в края на годината. Европейската комисия обяви, че няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи у нас на чужденци и страната ни е заплашена от наказателна процедура. 

От ЕК обясниха, че остава възможността да бъдат приети допълнителни закони и правила за регулиране на сделките със земеделска земя в България, сключвани от граждани на ЕС.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини