26 °C

2015 г.: Класни ултрамаратонци щурмуват 160 км трасе Асеновград - Паранести

Николай Марангозов представи маршрута от Асеновград до границата с Гърция. На територията на България трасето ще е с дължина 100 км. Останалите 60 км ще са в южната ни съседка.

Трансграничният ултрамаратон България - Гърция, ще стартира от Асеновград и ще завърши в град Паранести. Общата денивелация на 160-километровото трасе е 9000 м. От Асеновград маратонците ще се отправят към връх Баба - Бяла черква - Орехово - Чудните мостове - връх Персенк - - Пампорово - Смолянските езера - Турян - Кошница - извор на река Арда - комплекс "Граница". След това те ще навлязат в гръцка територията, където ще изминат 60 км, но откъде точно - все още не е уточнено с южните ни съседи.

Днес се проведе работна среща на асеновградския екип - зам.-кметът Мария Вълканова, като представител на Общината, Николай Марангозов и Иван Илчев от сдружение "Български ултрамаратони", доц. Митко Маджаров, директор на Националния археологически резерват и музей - Хисаря, и директорът на Историческия музей в Асеновград Иван Дуков.

Времето, за което трябва да финишират състезателите, ще е в рамките на 38-40 часа. Казват, че професионалистите са способни да минат подобно впечатляващо разстояние за не повече от 20 часа. Маршрутът от българска страна е изключително интересен, минава през редица исторически, културни и археологически забележителност, като например крепостта от времето на император Юстиниян край село Кошница.

Предстоят срещи със съорганизаторите от Паранести, на които поканени да присъстват ще са и представители на общините Куклен, Чепеларе и Смолян, откъдето ще премине ултрамаратонът.

Големият въпрос е ще успеем ли от българска страна да наберем достатъчно доброволци. При провеждането на "Персенк Ултра" през 2013-та, при над 300 състезатели доброволците бяха едва 60. За сравнение в Гърция при подобни спортни събития при 1000 участници, доброволците са около 900, подчерта Николай Марангозов. Той припомни и неприятностите, които последваха от кражбите на маркировка, заради което тогава имаше заблудили се в тъмното състезатели.

Маратонът Асеновград - Паранести се очертава да е едно от най-впечатляващите спортни събития през 2015 г. не само у нас, но и в цяла Европа, убедени са организаторите. Все още не е уточнено кога точно ще стартира той, но най-вероятно това ще стане през май или юни.

Скоро ултрамаратонът ще се сдобие и с интернет сайт. Събитието все още няма официално наименование, но обмислянето на оригинални варианти вече е в ход.

К.Нешева

Доцент Маджаров уточни какви исторически, археологически и културни забележителности ще има по пътя на ултрамаратонците до българо-гръцката граница.
Общата денивелация на трасето достига 9000 метра.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Правите неща заслужаващи уважение и с тях печелите симпатиите на хората около вас. Не преследвайте користни цели, не бъдете високомерни към другите, нито пък използвайте познанствата си с цел облага. Само така ще запазите личното си достойнство, а и ще заслужите истински приятели.
17 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден за вас се характеризира с инициативност и добро настроение. С каквото и да се захванете, вършите всичко по най-добрия начин и то така че да удовлетворява изискванията и на най-взискателните хора около вас. Възможно е да ви се наложи да отложите нещо, планирано за днес, което ще ви създаде повече работа впоследствие.
17 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще споделят времето си със семейството и приятелите, в стремежа си да направят деня по-приятен за всички ви. Изразявайки подкрепата си към тях, ще ви стигнат силите да се справите и със своите си задачи. С воля и труд ще преодолеете ограниченията, които ви пречат и ще продължите напред, мотивирани и можещи. Няма да ви липсват внимание и любов.
17 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се поддавайте на натиска на околните. Това едва ли е толкова трудно, колкото изглежда. Вършете работата си безупречно и се съобразявайте с плановете си. Предвид темперамента ви за мнозина от вас това може да се окаже трудно, но днес си заслужава. Ще бъдете доволни от себе си и ще имате стимул да зарадвате вашите близки и приятели.
17 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Следвайки програмата си, ще спазите сроковете и ще представите готов крайния резултат от усилията си. Дамите ще се радват на засилен интерес към тях, което ще бъде допълнителен стимул за работата им. С нечия помощ ще намерите по-пряк път за постигане на целите си и делата ви ще се ускорят.
17 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ако дълго се колебаете как да постъпите по конкретен въпрос може и да изпуснете сроковете и така да затворите вратите пред себе си. Дайте си ясна сметка какво точно искате да постигнете и действайте, след като сте набелязали конкретните стъпки. Потиснете притесненията си, те са неоснователни.
17 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Излъчвате ведрина и сърдечност, и това ви прави приятна компания. В деловите задачи няма да срещате затруднения и с лекота ще вървите напред. Вечерта ви ще бъде приятна. Някои ще предпочетат семейна обстановка сред близките хора. В личен план нещата ви се развиват с променлива скорост.
17 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се поддавайте на емоциите си, най-вече на онези, подтикващи ви към конфликти. Бъдете по-дискретни и не злоупотребявайте с доверието на колегите си. За себе си оставете онези свои преживявания, които разголват душата ви пред другите. Пътувания, служебни или във връзка с отпуската, наложете си да не се притеснявате излишно.
17 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Може би имате нужда да останете насаме със себе си и да обмислите на спокойствие ситуацията. Днес със сигурност ще ви се открие такава възможност, стига да не вземете твърде присърце дребните неприятности на ваш близък.
17 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще използват деня за екскурзия до по-далечно място. Почивните дни са подходящи за подобно начинание. Промяната ще ви подейства обновяващо. В това ви занимание лесно ще намерите съмишленици и няма да сте сами. Приятели ще ви насочат и към други не по-малко интересни възможности.
17 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Колкото по-бързо и добре отстраните пропуските и грешките си, толкова по-бързо ще се доближите до успеха. Като се има предвид прагматичното ви и целенасочено мислене, няма съмнение, че ще го направите. Събитията ще се развиват динамично, за това покажете устойчивост на характера си и не робувайте на емоциите си.
17 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Натовареността ви създава повече стрес и напрежение, но за отплата ще се радвате на придобивки. И занапред ще продължавате да работите, получавайки това, което желаете. Отделете от времето си на хората и нещата, без които не можете. Очаквани събития ще ви направят активни и в друга сфера.
17 юни 2021
Последни новини