2015 г.: Класни ултрамаратонци щурмуват 160 км трасе Асеновград - Паранести

Николай Марангозов представи маршрута от Асеновград до границата с Гърция. На територията на България трасето ще е с дължина 100 км. Останалите 60 км ще са в южната ни съседка.

Трансграничният ултрамаратон България - Гърция, ще стартира от Асеновград и ще завърши в град Паранести. Общата денивелация на 160-километровото трасе е 9000 м. От Асеновград маратонците ще се отправят към връх Баба - Бяла черква - Орехово - Чудните мостове - връх Персенк - - Пампорово - Смолянските езера - Турян - Кошница - извор на река Арда - комплекс "Граница". След това те ще навлязат в гръцка територията, където ще изминат 60 км, но откъде точно - все още не е уточнено с южните ни съседи.

Днес се проведе работна среща на асеновградския екип - зам.-кметът Мария Вълканова, като представител на Общината, Николай Марангозов и Иван Илчев от сдружение "Български ултрамаратони", доц. Митко Маджаров, директор на Националния археологически резерват и музей - Хисаря, и директорът на Историческия музей в Асеновград Иван Дуков.

Времето, за което трябва да финишират състезателите, ще е в рамките на 38-40 часа. Казват, че професионалистите са способни да минат подобно впечатляващо разстояние за не повече от 20 часа. Маршрутът от българска страна е изключително интересен, минава през редица исторически, културни и археологически забележителност, като например крепостта от времето на император Юстиниян край село Кошница.

Предстоят срещи със съорганизаторите от Паранести, на които поканени да присъстват ще са и представители на общините Куклен, Чепеларе и Смолян, откъдето ще премине ултрамаратонът.

Големият въпрос е ще успеем ли от българска страна да наберем достатъчно доброволци. При провеждането на "Персенк Ултра" през 2013-та, при над 300 състезатели доброволците бяха едва 60. За сравнение в Гърция при подобни спортни събития при 1000 участници, доброволците са около 900, подчерта Николай Марангозов. Той припомни и неприятностите, които последваха от кражбите на маркировка, заради което тогава имаше заблудили се в тъмното състезатели.

Маратонът Асеновград - Паранести се очертава да е едно от най-впечатляващите спортни събития през 2015 г. не само у нас, но и в цяла Европа, убедени са организаторите. Все още не е уточнено кога точно ще стартира той, но най-вероятно това ще стане през май или юни.

Скоро ултрамаратонът ще се сдобие и с интернет сайт. Събитието все още няма официално наименование, но обмислянето на оригинални варианти вече е в ход.

К.Нешева

Доцент Маджаров уточни какви исторически, археологически и културни забележителности ще има по пътя на ултрамаратонците до българо-гръцката граница.
Общата денивелация на трасето достига 9000 метра.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини