”Радикалният” протест отложен за сряда

Големият "радикален" протест срещу правителството се отлага за 15 януари. Много полицаи пазят НС. Блокирано бе кръстовище.Пред парламента се събраха малко протестиращи.
След 10 ч., за когато бе обявен протестът "Вече го правим за основните ни свободи", Явор Никифоров от "Протестна мрежа" съобщи пред БНР, че радикалният протест се отлага за 15 януари, защото тогава ще е първият работен ден на депутатите, а днешното символично присъствие е вид учение. Той каза пред БТА, че първоначалният им план да преминат загражденията пред парламента бил осуетен заради засиленото присъствие на силите на реда.Група протестиращи излязоха на кръстовището пред Софийския университет и блокираха за кратко движението по бул. "Цар Освободител" от Орлов мост в посока Народно събрание.Полицаите направиха кордон до подлеза пред университета и не допуснаха  недоволните да слязат на платното.
Около 11 ч. група опита да блокира бул. "Васил Левски" при ъгъла с улица "Шипка".
Протестиращите пред НС вдигнаха снимка на Волен Сидеров срещу полицай, на която пише: "Волен ви бие, може ли и ние".Никифоров пък издигна плакат "Добре дошли на националния протест на полицаите", защото полицията се оказа повече от протестиращите.Около парламента има метални заграждения и много полицаи с жилетки „Антиконфликт полиция".Полицаи оградихa всички изходи на метрото и проверяваха раници и чанти на граждани, съобщи "Дневник". Към 13 ч. протестиращи започнаха да се разотиват.
Протестът бе организиран във Facebook, но според инициаторите събитието "Тържествено приключване на мирните протести" е докладвано и изтрито "покрай събирането на достатъчно будни българи готови да направят каквото трябва".
"Явно е, че сме започнали да напипваме начина да вземем оставка, от който ги е страх. На 10 януари ще направим нужното, но този път - няма да приказваме публично всичко, което ще трябва да се направи! Този път трябва да събираме хора още по-усилено от преди, за да не си помисли някой, че събитието е отменено - вас нещо може ли да ви откаже?", пише в социалната мрежа.На днешния 10 януари стават 17 г. от щурма на протестиращи в парламента през 1997 г.
Трима от лидерите в агитката на футболния "Левски" са били привикани вчера от полицията заради очакваните демострации. Владимир Владимиров, Димитър Байлов и Антон Калчев трябвало да подпишат предупредителни протоколи, че няма да предприемат противообществени прояви.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини