Две листи на БСП не значат разцепление, твърдят социалистки

Сн.: bTV

Социалистките Велислава Дърева и Мария Пиргова бяха гости в сутрешния блок на телевизия „Би Ти Ви", за да споделят своите възгледи за вчерашната оставка на бившия външен министър Ивайло Калфин.

Дърева нарече Калфин поредната „самодива в бяла премяна", каквато се появява винаги преди конгрес на БСП. Тя припомни, че движението на бившия социалистически лидер и президент Георги Първанов „АБВ" е било пример за тези явления.
Дърева изказа мнение, че с действията си Калфин едва ли ще успее да разцепи БСП.

Мария Пиргова от своя страна заяви, че Ивайло Калфин и Георги Първанов отиват доста по-надясно със своите идеи от самото БСП. Тя изтъкна, че Първанов никога не е предлагал някакви леви идеи и допусна, че той „не е на ти" със социалистическата материя. В този смисъл политологът заяви, че действията на Калифин не са продиктувани от никакви принципи.

На въпрос дали има разцепление в БСП, Пиргова бе категорична, че такова няма. Тя се съгласи, че двете листи са проблем за партията, но за разцепване на левицата не може да се говори. Социалистката обяви, че Първанов се опитва да направи да коалиция с ГЕРБ, стремейки се към премиерския пост. Тя отиде още по-далеч, наричайки скандала с поведението на Волен Сидеров „изкуствено създаден".

Тежки думи за председателя на ГЕРБ Бойко Борисов изрече Велислава Дърева. Тя нарече Борисов „типичен интригант" и предупреди, че всеки, който се съюзява с него, задължително трябва да очаква предателство.
Мария Пиргова изказа мнение, че състоянието на БСП не трябва да се подобрява шоково: „БСП трябва да представлява партия от различни фракции - винаги е имало такива фракции. Разцепление ще има, но то ще бъде в малък мащаб, може и някои кметове да разцепят партията - фигури като Георги Гергов са заплаха. Калфин се оказа несериозен политик, но има и други, които ще последват Първанов", каза тя.

И двете социалистки се обединиха около тезата, че действията на Георги Първанов са тежък удар по левицата. Оставката на Ивайло Калфин пък заклеймиха като предателство на политики и предателство на 1,5 млн. избиратели, гласували за листата на БСП с неговото име в нея.

„За съжаление първата дума, с която трябва да започна, сигурно е предателство. Поне за мен действията на Първанов и Калфин са си чисто предателство". Това заяви и Антон Кутев, само че в сутрешния блок на „Нова телевизия".

„Калфин беше глезеното дете на БСП. Той е човекът, който неведнъж е правил грешни стъпки и заигравки с други партии. Нито Калфин щеше да събере 1,5 млн. гласа, нито Първанов щеше да бъде два мандата президент, без БСП", допълни той.

Кутев бе още по-краен и обясни, че когато се регистрира отделна листа, това означава самоизключване от партията. „Тук има два различни проблема: политически - дали ще се самоизключи или не; вторият - как ще реагира партията. Аз нямам никакво съмнение как ще реагира тя и първият, и основен въпрос, който ще се задава навсякъде, е как може той да прави това.

Той няма да успее да разцепи БСП, а това, което прави, е изцяло в услуга на ГЕРБ. Не очаквам да събере повече от 2-3%, но те ще бъдат взети от БСП. От разговорите ми със Станишев аз съм убеден, че до вчера той беше готов да сложи Калфин дори като водач на листата", каза народният представител.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини