Задължителното гласуване е положителна мярка, според известни юристи

Предложението за референдум на президента е много добра идея, като поставя изключително важни въпроси, на които ще бъдат дадени отговори. В настоящата ситуация задължителното гласуване е необходима и положителна мярка. В тази оценка се обединиха Йордан Соколов, бивш председател на Народното събрание, и проф. Георги Близнашки в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите на Близнашки президентът предлагал консултативен референдум, който ще даде възможност да се чуе мнението на суверена. След това „топката" ще е в краката на политиците.

Според професора е задължително да се вземат мерки по отношение на изключително ниската избирателна активност у нас. Въвеждането на задължителното гласуване е тъкмо такава мярка. Даде пример с Австралия, където преди въвеждането на задължително гласуване активността е била под 50%. Според него упражняването на гласуването е граждански дълг, но в днешната извънредна ситуация гласуването трябвало да е задължително.

Професорът по конституционно право отбеляза още, че мажоритарното начало трябва да се въведе, за да се появят в Народното събрание независими от олигархичната върхушка хора. Според него Конституцията ще е необходимо да се промени, ако се тръгне към въвеждане на задължително гласуване. За въвеждането на мажоритарния вот обаче не трябват конституционни промени.

Според Йордан Соколов управляващите се страхували от задължителното гласуване, защото щели да бъдат губещи от него. А колкото повече хора гласуват, толкова по-представителни ставали институциите.

Цветелин Кънчев, лидер на „Евророма", също участва в разговора. Според него Плевнелиев искал да угоди на ГЕРБ, която била партията, която купувала най-много цигански гласове. Според Кънчев електронното гласуване било много по-лесно манипулируемо и щяло да доведе до по-мащабни изборни измами от познатите ни.

На въпрос ако гласуването е задължително, няма ли да потъне купения вот, Цветелин Кънчев отговори, че ГЕРБ имали много пари и нямали проблем да купят гласове, ако трябва, и от Македония и Сърбия.

В обръщение към нацията президентът Плевнелиев поиска провеждането на референдум. Той предложи Народното събрание да вземе решение за произвеждане на национален референдум със следните три конкретни въпроса:

1. Въпрос: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Въпрос: Подкрепяте ли  да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини