Украйна в плен на снежно бедствие

В Украйна бушува снежна стихия. В Донецка област за 30 и 31 января спасители са извадили от преспите 15 леки автомобили и 26 товарни, 3 микробуса, 8 коли на бърза помощ и трактор.

По информация на Държавната служба по извънредните ситуации на Украйна сред спасените от снежния капан са три родилки.

В пунктове, където да се стоплят са евакуирани 37 души.

През двата дни със стихията са се борили 35 единици техника и 132 спасители. Общественият транспорт работи с прекъсвания, доколкото позволяват метеорологичните условия. Хората са приканени да не се придвижвaт, ако не е наложително.

Депутати от Одеса призоваха във Върховната Рада да се решат разногласията и да се концентрират усилията за борба със стихията. "Студът, снегът, ураганният вятър сериозно застрашават здравето и пречат на нормалнияживот на нашите съграждани. По време на природни и социални катастрофи первите пострадали са най-беззащитните -инвалиди, старици, деца", се кзва в обръщението на депутатите, рапространено от местни медии

"Спасителите правят всичко възможно, но има нещо, което не може да свърши нито една държвна или местн служба. Например, да купи и и да занесе продукти на възрстните хора и инвалидите, които не могат да излезат в такъв студ и вятър. Пресен хляб в магазина и разчистен от снег път за нашите съграждани в момента са много по-ценни от всяка политическа позиция", пише още в документа. "В тежки времена простите, но добри дела са много по-важни от всички идеологически разногласия".

В Одеска област и още 7 области снежната виелица прекъсна електроснабдяването още в сряда. Стотици населени места са без ток. До сателитния град на Одеса - Южни, от тежестта на обледяването се скъсаха два магистрални електропровода. Градът е на тъмно, котлите на парното спряха, няма телефонна връзка. В добавка към зверския студ духа ураганен вятър, съпроводен от снеговалеж. 

В Киев температурата е -20 градуса. Янукович е в болнични заради ОРЗ и висока темпратура. Опозицията иска извънредни избори на 20 април, ООН - разследване на насилието и смъртните случаи по време на протестите, а министрите на външните работи на Полша и Германия ще проведат "мъжки" разговор с руския си колега, съобщават още украинските он-лайн издания.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини