Свободен и безплатен - интернет от орбита

Базиран в Ню Йорк екип предлага създаването на мрежа от безплатен Wi - Fi над цялото земно кълбо чрез малки сателити на ниска околоземна орбита.

Планираната мрежа, която организацията нарича "Outernet", ще позволи достъп до определени уеб сайтове  безплатно от всяка точка на света. Сайтовете, които получават тази чест са до момента са Wikipedia, безплатните сайтове за обучение на Khan Academy, Coursera - безплатните университетсли курсове, картите с отворен код на сайта Open StreetMap, операционната система с отворен код Ubuntu и blockchain за виртуалната валута Bitcoin .

Основател и ръководител на проекта е Саид Керим (Syed Karim), който в момента работи за Digital News Ventures, която прави началните инвестиции в новини и информация на стартиращи фирми.

Организацията смята, че децентрализираната мрежа Outernet ще подобри достъпа до информация за тези, които в момента са оставени встрани от информационната революция.

"Представете си 4 милиарда допълнителни участници в глобалния пазар на идеи. Представете лавината от творчество, иновации и изобретения. Представете си на универсален достъп до информация, независимо от доходите, инфраструктурата, или географското разположение", пише екипът на Outernet на своя уебсайт.

Свободните Wi - Fi ще се осъществяват от малки спътници, известни като cubesats - 10 сантиметрови кубове-сателити, които се превърнаха в стандарт за полезния товар за нискобюджетни мисии в орбита. Екипът се надява, че сателитите ще бъдат изведени в близкия космос със снабдителните мисии на МКС.

"Всеки спътник получава потоци от данни от мрежа от наземни станции и предава тези данни в непрекъснат цикъл , докато се получи ново съдържание", казва екипът на своя уебсайт.

Проектът Outernet им амбициозен график. Екипът вярва, че прототипи на сателитите ще са готови до юни 2014 г., а извършването на тестове ще започне през септември. Окончателното пускане на стотиците cubesat сателити се планира да започне до месец юни 2015 година.

Организацията разчита единствено на финансиране от дарения чрез сайта си, включително в Bitcoin и малко странно, dogecoin.

Според екипа, проектът ще даде шанс на хората, които трябва да плащат "скъпи планове за Internet данни в места, където месечните такси са твърде високи за обикновените граждани ", както и ще заобикали "цензурата в интернет в страните, които ограничават достъпа до независими медии".

Благородната цел е да се достигнат милиарди хора, които нямат достъп до богатството от информация в интернет, а не да се осигури възможност на всеки един землянин да пазарува в eBuy и да стриймва популярни сериали.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини