Игумен разжалван за шведска тройка. Преглед на печата

Епископ Борис

Забраниха строежи на дюните в Несебър

Забрана за строителство върху несебърските дюни издаде вчера министърът на околната среда Искра Михайлова. Засега заповедта е за срок от 2 години и е за зоната "Ахелой - Равда - Несебър". Тя е обявена за защитена от националния експертен съвет, призната е и по правилата на Европейската комисия. Според процедурите финалната стъпка за признаване.

24 часа

Вкараха хероин в Беленския затвор, скриха го във флумастери

Шест пакетчета и едно полиетиленово топче със 100 бели хапчета, укрити в три флумастери влезли в Беленския затвор.

Тестът показал, че става въпрос за хероин. Дрогата е намерена вчера в затворника А.Й.Т., информират от Окръжна прокуратура - Плевен. Разследването показало, че лишеният от свобода я е получил чрез пощенска пратка.

Труд

За 2 години се забраняват строежи върху дюните в Несебър

Строителството във всички имоти с дюни в защитената зона "Ахелой - Равда - Несебър" се забранява за 2 години. Това засяга и имота от 29 дка на фирмата "Сле груп" в местността Кокала в Несебър, заради който преди повече от година избухна скандалът "Дюнигейт". Заповед за спирането на строежите беше издадена в в сряда от министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.

Труд

Изтормозени от кражби простреляха две деца

Стопани на къщи в монтанско село и в Лом простреляха в един ден две момчета заради подозрения, че постоянно крадат и чупят прозорци. На ранените малчугани е оказана медицинска помощ, животът им е вън от опасност, казаха лекари.

Стрелците са открити, съобщиха от полицията.

Във вторник сутринта 59-годишният Тодор Кирчев от село Мърчево забелязал хлапака Иван Х. да се навърта за пореден път край къщата му.

Стандарт

Каре бандити свиха 200 бона от банка

Нов обир като на кино стресна София. Четирима маскирани с нахлузени черни чорапи отмъкнаха 200 000 лева от клон на "ФИБанк" на ул. "Дончо Ватах" в столичния жк "Хаджи Димитър" и изчезнаха с тъмносиньо "Ауди" А8. Грабителите нахлули в офиса, след като счупили с чук стъклената входна врата. Ударили с приклада на автомат "Калашников" по главата охранителя от фирмата 161. В същото време в помещението имало касиерка, която пиела кафе и чистачка. Предполага се, че двете жени показали къде са чувалите с парите, маскираните ги грабнали и изчезнали. Бандитите получили изключително точна информация, че сутринта около 8 ч в банката пристига инкасо автомобил, който зарежда банковия клон с банкноти. След като бронираният автомобил паркирал пред входа на банката, трима мъже стоварили два-три чувала с банкноти. В това време маскираните вече стоели в колата си на около 30 метра от входа и дебнели. Те изчакали още 10-ина минути, докато си тръгне инкасото, и нахлули в банката. Чистачката възприела звука от счупването на стъклото като взрив.

Стандарт

Президенти на турне с Чудесата

Официална покана за визита у нас е отправил премиерът Пламен Орешарски към президента на Азербайджан Илхам Алиев и съпругата му Мехрибан, научи "Стандарт". Визитата ще бъде уговорена от министър-председателя днес, когато той ще се срещне с първата дама на страната, потвърди самият той. Госпожа Алиева има изключителен афинитет към културата и образованието, коментира за "Стандарт" Орешарски. Визитата на президента на Азербайджан се очаква през юни и тя ще включва и обиколка на някои от Чудесата на България.

Монитор

Игумен разжалван за шведска тройка

Агатонийският епископ Борис е разжалван от поста игумен на Бачковския манастир заради сексоргии с икономката на светата обител и монахини. За настоятел на обителта е определен архимандрит Симон, който е от манастирското братство и се ползва с неопетнено име както сред калугерите и в църковните среди, така и сред вярващите в селищата наоколо.

Сега

Екоминистърът спря бетона в дюните за 2 години

Пет дни след като се разбра, че компанията "Сле груп" ЕООД отново се кани да строи в защитената зона, известна покрай "Дюнигейт", екоминистърът Искра Михайлова реши да спре строителството. Тя издаде вчера исканата от еколозите забрана за жилищно, курортно, вилно и инфраструктурно строителство в имоти от зоната "Ахелой-Равда-Несебър". Заповедта е за срок от две години. След поредното разгаряне на скандала природозащитници на няколко пъти ...

Дума

"Атака" с ултиматум от десет точки

Парламентарната група на "Атака" постави ултиматум от 10 точки на управляващите вчера. Предложенията на националистите бяха представени от лидера им Волен Сидеров. Ако те не бъдат приети, ще направим нашите заключения и те няма да бъдат ласкателни за този парламент и неговата конфигурация, и ще вземем решение дали да бъдем част от този парламент или не, заплаши той.

Сред предложенията на "Атака" са това минималната пенсия да стане 500 лева, а с поправка в Кодекса на труда минималната заплата да е индексирана със средноевропейската. Сред останалите идеи са да паднат новините на турски език, да бъдат подновени действията на правителството по тракийските имоти, декларация, която да отмени декларация от 2012 г. за възродителния процес, да се признае геноцидът над българите в Османската империя, да се въведе 0 процента ДДС върху лекарства и учебници, да се премахне плоският данък, да се развалят договорите с ЕРП-ата, да се развалят договорите за концесия на злато.

Капитал дейли

България е пред демографска катастрофа

България е водач по почти всички негативни демографски тенденции в Европейския съюз - смъртност, ниска раждаемост, отрицателен прираст на населението и др. В дългосрочен план рискът от тези явления е, че населението на страната ще намалява средно с по 35 хил. души годишно, а структурата му се изменя така, че все по-малко работещи ще финансират издръжката на все повече възрастни хора.

Натискът се забелязва най-вече през необходимостта от допълнителни разходи в публичния сектор - за пенсии, за здравеопазване и за социални мерки. Освен това на пазара на труда става все по-трудно да се намерят квалифицирани и високообразовани служители, защото голяма част от тях емигрирали.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини