Първанов: Управлението е заложник на чужди геостратегически интереси

Лидерът на АБВ Георги Първанов критикува правителството на Пламен Орешарски и управлението на БСП и ДПС като „заложници на външни геостратегически интереси, които не съответстват на националните", съобщи bTV. Повод за думите му е политиката в сферата на ядрената енергетика, строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" и мълчанието по темата за АЕЦ „Белене".

В Плевен, където откри офис на формацията си, президентът (2002 - 2012 г.) подчерта позицията на собствената си политическа формация в полза на проекта за Втора атомна. Различието в позициите по този въпрос с БСП бе една от основните линии на критика към столетницата от стана на отцепниците. Самият той пък по време на мандатите си търпеше критики за проруската ориентация на политиката си най-вече от опозицията в лицето на СДС и ДСБ.

По думите му, признак за „заложническата позиция" е развитието на строителството на нов блок в старата централа по технология на американската компания „Уестингхаус", въпреки че „Белене" е „с две обиколки напред".

Според Георги Първанов трябва да се работи успоредно по двата проекта, „но да не се спира изкуствено „Белене". Лидерът на АБВ посочи, че формацията ще настоява за ускорено изграждане на АЕЦ „Белене" и за залагане на подготовка на кадри за него в сферата на образованието.

Георги Първанов нарече промените в Изборния кодекс „незначителни" и изтъкна, че в новия закон се залага на политическото начало при формиране на Централната избирателна комисия, а това, по думите му, увеличава рисковете за опорочаване на изборите.

Той изрази мнение, че заложената преференциална бариера няма да проработи, и заяви подкрепата на АБВ за смесена избирателна система „50 на 50". „Моя е идеята президентът да получи право да свиква и да обявява пряко референдум, което да стане с промяна на конституцията", допълни той.

Георги Първанов нарече изборите за Европейски парламент „предмостие" на следващ вот и изрази убеденост, че те ще покажат, че АБВ e най-перспективният политически проект.

„Хората се умориха от очакване на чудеса, а ние искаме България да има по-добро управление, което означава максимално политическо съгласие - солидна коалиция", посочи Първанов.

Първанов е на мнение, че е преструктурирано политическото пространство и че държавната машина е на път да се обърне срещу разномислещите.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини