Парламентът се събира утре извънредно за Изборния кодекс

Парламентът ще заседава извънредно на 4 март (вторник), за да обсъди ветото, наложено от президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс. Парламентарните комисии ще заседават сутринта, а следобед ветото ще бъде внесено експресно и в пленарната зала.

В петък президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето върху закона заради неефективната преференция, тказа от електронно гласуване, правилата за назначаване на Централната избирателна комисия и затрудняване на процедурите за свикване на референдуми.

"Рисковете са, че паралелно могат да се прилагат две уредби - една на предишния Изборен кодекс и една на приетия от Народното събрание и върнат от президента кодекс", коментира председателят на парламента Михаил Михов по БНР.

"Може би е добре да се има предвид, че ако има едно отлагане на действието по Изборния кодекс, това ще ни върне в законодателство, което самият президент признава, че е много по-несъвършено и противоречащо на европейските директиви", посочи Миков. И отново покани президента в Народното събрание да изложи мотивите си. Досега държавният глава не е приемал тези покани.

Източник: http://www.trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини