Емил Караиванов: Общината не е прокуратура, а стопанин на детските градини

Снимка: Архив

Неприятният инцидент от 11 март, поставил под сериозно съмнение качеството на част от сервираната храна за децата, ангажира много институции. Компетентни органи вече работят експедитивно за пълното му изясняване и поемане на отговорност.

От своя страна, общината и лично аз, като работодател на директора на детското заведение, предприехме поредица мерки, чието изпълнение и резултати стават максимално публично достояние. Това обаче по никакъв начин не дава право в ситуацията да се внасят некоректно паника и квалификации, които са недостоверни и не обслужват коректно обществения интерес. В този смисъл държа още веднъж да подчертая, че в нито един момент нито аз, нито административната проверка на общинския одит, назначена с моя заповед, не сме давали квалификации за персонална вина. Същото се отнася и след откритите нарушения по приходно-счетоводните и финансови ангажименти в ЦДГ "Слънце".  

Данните от тази проверка се огласиха пред Общински съвет - Асеновград на сесията от 19.03.2014 г. и пред медиите. В този смисъл, тиражирана информация, че общинската проверка е визирала точно определена вина за лоша финансово-счетоводна дисциплина в тази детска градина специално спрямо директорката на градината, не отговаря на истината. Общината не е прокуратура да дава квалификации за наказателна отговорност и нито аз, нито общинската проверка сме се изкушили да го правим.  

Възложих на отдел Вътрешен одит към община Асеновград да изготвят становище по доклада. Събраната документация по случая ще бъде предоставена на разследващите органи. За всички е ясно, че оттук насетне, както инцидентът със сервираната съмнителна на вид храна, така и констатациите за финансово-счетоводни нарушения от страна на административния екип на ЦДГ "Слънце", ще бъдат обект на прокурорски компетенции.  

Междувременно стана ясно, че с моя докладна записка аргументирах преструктурирането на ЦДГ "Слънце" като филиал на друго детско заведение. След публичен дебат в Общински съвет - Асеновград предложението вече е решение.   Мой и на общината ангажимент остава бързото нормализиране на обстановката в ЦДГ "Слънце" в интерес на децата и спокойствието на родители и общественост. 

Емил Караиванов
кмет на община Асеновград

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини