ЦДГ "Слънце" вече е филиал, експертизата на "синьото мляко" - в петък, родители организираха подписка

Крум Марков (вдясно) от БСП не разбираше защо колегата му от ГЕРБ Костадин Яков не проумява мотивите за преобразуването на ЦДГ "Слънце" във филиал на друго детско заведение и защо ЦДГ "Никола Вацаров" не стане филиал на "Слънце".

С гласовете на 19 от присъствали в залата 30 асеновградските съветници приеха преобразуването на ЦДГ "Слънце" във филиал на ЦДГ "Никола Вапцаров" да стане факт от 1 април. След неколкократно подчертаване от трибуната от страна на представители на ГЕРБ и СДС, че не са съвсем наясно с мотивите за предложението на кмета Емил Караиванов, се стигна до тяхното повтаряне и дори потретване (в кметската докладна мотивите са изрично посочени). Градоначалникът припомни, че е работодател на директора и медицинските сестри в детските градини, но не и на обслужващия децата персонал, съответно и какви са неговите права и задължения съгласно нормативите. Сред тях не е налагането на наказания или уволнения на лелки, готвачки, възпитателки. Ресорният вицекмет Мария Вълканова пък припомни, че идеята за оптимизация на детските заведения на територията на общината не е от днес, нито е продиктувана от последните събития, свързани със скандалния случай със синьото мляко, раздадено на децата в "Слънце". За пример тя даде ОДЗ "Зорница", чийто филиал стана новата градина в жк "Запад": "Не знам защо, но тогава никой от вас не изрази съмнение и не беше против", напомни Вълканова на съветниците. След неособено дълги дебати по повод съмненията на съветниците от ГЕРБ, че "някой ден може да се окаже, че не сме прави без значение какво ще гласуваме сега" (Костадин Яков) и защо точно към ЦДГ "Никола Вапцаров" минава "Слънце", и защо съветниците не могат да зададат въпроси на директорката Златка Тоскова (Ангел Димитров) предложението все пак бе прието с 19 гласа "за". Така от следващия месец в градината, където на децата бе сервирано плашещото на цвят мляко, вече няма да има нужда от кухненски персонал. Храната ще се доставя от кухнята на ЦДГ "Никола Вапцаров".

По-рано сутринта стана ясно, че експертизата, която има за цел да установи какво е веществото във синьото мляко, все още не е готова. Наблюдаващият случая прокурор Илко Сивкин съобщи, че резултатите ще бъдат оповестени пред медиите в петък сутрин. Причина за забавянето бил големият брой веществени доказателства.

Междувременно кметът Емил Караиванов съобщи констатациите на комисията, назначена с негова заповед, във връзка с извършената проверка в ЦДГ "Слънце".

Ето ги тях:

1. На база Процедура за осъществяване на контрол и начина на документиране при начисляване, събиране и отчитане на таксите в детските градини на територията на Общината /Утвърдена на 27.11.2012 г./ е издадена Заповед № 177/20.12.2012 г. на директора на ЦДГ "Слънце" за създаване на ред за издаване, приемане, предаване и съхранение на квитанционните книги за издадените квитанции от ЗАС за събраните такси от родителите за ползване на детска градина. При проверката на комисията беше представена квитанционна книга, която не е прономерована и прошнурована, което е нарушение на горепосочената Заповед. По тази квитанционна книга са събрани такси на стойност 7 596,20 лв.

2. Не е спазена т. 5 от същата Процедура за заприходяване всеки работен ден на събраните такси.

3. Не е спазена т. 6 от същата Процедура за м. март и м. април 2013 г., т.е. внасяне до 10-то число на месеца на събраните такси, като първите вноски за съответните месеци са съответно на 15.03.13 г. и 24.04.13 г.

4. Не е спазена точка 3.5 по длъжностна характеристика на ЗАС, като се забранява ползване на документация, която не е прошнорована и прономерована.

5. С квитанции с № 311, 1044, 1045, 1046 са събирани средства, но не са включени в приходните касови ордери, не спазва т. 1.2. от основни длъжностни задължения на длъжностната характеристика на завеждащ административна служба на ЦДГ "Слънце", а именно да води касовата книга по форма и ред, установени в нормативни актове: представя касовата отчетност.

6. Не е осъществен ефективен контрол от страна на директора на ЦДГ "Слънце" за коректното попълване на задължителните реквизити на таксовите книги.

7. Не е осъществен контрол от директора на ЦДГ "Слънце" г-жа Лидия Захариева при събиране и внасяне в общинския бюджет на дължимите такси в съответствие с изискванията на чл. 36, ал. 1 от НОАМТЦУ.

Ще разясним, че въпросната сума от 7 596,20 лв. касае периода 1 януари - 31 декември 2013 г.

При извършения през октомври 2012 г. одит на отчетните приходи по бюджета за годината на детските градини е установено, че събраните такси до септември са били срещу квитанции за 33 263,80 лв. Внесените по бюджетната сметка на общината пари обаче са били 24 949,20 лв. или с 8314,60 лв. по-малко. При одит през 2009 г. пък е имало отрицателна разлика от 1148,60 лв. Със заповед на кмета от декември 2012 г. на директорката Лидия Захариева е било наложено дисциплинарно наказание "Забележка", а материалите от одитния доклад са били изпратени в Районната прокуратура. С постановление от август м.г. прокуратурата е прекратила наказателното производство, тъй като не е установила присвояване на горепосочените средства, а е установила "несвоевременно внасяне на парични средства."

На 24 февруари т.г. е възложена нова финансова проверка. Констатациите от нея, както вече казахме, бяха съобщени днес от кмета Емил Караиванов (виж горе).

Днес стана ясно, че в общината е внесена родителска подписка в защита на подалата оставка директорка Лидия Захариева. Подписите в нея са близо 100.

К.Нешева

Кметът Емил Караиванов представи пред журналисти констатациите от извършената проверка.
Директорката на ЦДГ "Никола Вапцаров" Златка Тоскова вече ще отговаря за над 300 деца, след като ЦДГ "Слънце" става филиал.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини