ВКБООН оттегля препоръката си към държавите от ЕС да не връщат бежанците в България

Очаква се Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) да отмени препоръката си, която даде в началото на годината, към държавите-членки на ЕС да спрат временно връщането на бежанци към България по т. нар. Дъблински регламент.

Дъблинската процедура, която е в сила в ЕС от 2000 г., предвижда да се връщат лицата в тази страна-членка, която първа ги е регистрирала.

Вероятно това ще стане още този месец, прогнозира зам.-министърът на вътрешните работи Пламен Ангелов. Очакванията потвърди и зам.- председателя на Агенцията за бежанците към МС Васил Върбанов. Двамата участваха в церемония по връчване на дарение от испанска компания в столичните центрове за настаняване на бежанци гвъв Военна рампа и Враждебна.

Според данните изнесени от зам.-министър Ангелов през 2013 г. общия брой лица, върнати ни от други държави, е 98.

Това е капка в морето. Дори тази година да е малко по-висока цифрата, тя няма да застраши системата. Дори спекулативно да говорим за двойно по-голям брой, това е напълно в реда на нещата, ние също връщаме бежанци по този механизъм", заяви Ангелов.

Той посочи, че малко повече от 3000 души, получили хуманитарен статут в България, са спрени при опит да я напуснат, в посока Сърбия или Румъния.

Върбанов посочи, че болшинството от пристигналите в страната чужденци получават хуманитарен статут и остават в страната. Затова и най-големият проблем, който стои в момента пред България е интеграцията на тези хора.

Според него „в интеграцията трябва да участват и общините. Трябва да бъдат настанени в цялата страна сред населението, да им се помогне да си намерят квартири, да научат български език, занаяти или пък да им се признават техните документи за квалификация". Върбанов съобщи, че засега има предложения от фирми, които им предлагат и квартири, но не всички бежанци имат особено желание, тъй като по-голямата част искат да отидат в Западна Европа. „Опитваме да ги убедим, че това не може да се случи", допълни зам.-шефът на Агенция за бежанците.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини