Великолепните роли на Хийт Лейджър

Днес Хийт Лейджър щеше да навърши 35. Сн.: wikimedia commons

Днес Хийт Лейджър щеше да навърши 35 години.

Хийт Леджър е забелязан от публиката по света през 1999 г. в тийнейджърската комедия „10 неща, които мразя у теб",  където играе бунтовнически настроения Патрик Верона.

Вече в Лос Анжелис Леджър печели кастинга за главната мъжка роля в „10 неща, които мразя у теб". Филмът става летен хит и Леджър вече има милиони фенове. През същата година участва и в „Two Hands", австралийска екшън комедия, в която се превъплъщава в ролята на тийнейджър от Сидни, задлъжнял на местния подземен бос.

Следва запомняща се роля в „Патриотът" (2000), режисиран от Роланд Емерих, където Леджър играе смелият син на Мел Гибсън.

Следващата година Леджър се нима в „Като рицарите" (2001). Смес от съвременен жаргон и музика, класическата рицарска приказка е идеален трамплин към звездната слава на младия актьор. Леджър получава добри отзиви и за депресирания си герой в „Балът на чудовищата" (2001).

„Четирите пера" (2002) не е оценен високо от критиците, но Леджър се доказва като гъвкав актьор, изпълнил прекрасно ролята на проявилия страх бъдещ офицер, който напуска британската армия малко преди да бъде изпратен в Судан.

„Господарят на греха" (2003), в който Хийт е измъчен свещеник, също е охулен от специалистите.

В „Бандата на Кели" (2003)  24-годишният Хийт става престъпникът Нед Кели, който се превръща в национален герой.

През 2005 Леджър играе в „Планината Броукбек" ролята на Енис Дел Мар и грабва не малко награди, включително и номинация за „Оскар".

През 2005 момчето от Пърт се снима в „Казанова", „Братя Грим", и „Кенди".

През 2007 Леджър участва в „Няма ме", където пресъздава легендарния Боб Дилън. Актьорът завършва Жокера в „Черният рицар", но не и тази във филма на Тери Гилиам „Сделката на доктор Парнасъс". Официалната причина за смъртта на талантливия актьор на 22 януари 2008 г. е „предозиране с предписани лекарства". Последната завършена роля на Хийт Леджър е се спряга като най-добрият Жокер, изиграван някога, посмъртно награден с „Оскар".  

Източник: cinefish

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини